Femke Heemskerk vertrekt naar Frankrijk, zwemster verlaat coach Marcel Wouda

Femke Heemskerk.
Femke Heemskerk. © Orange Pictures
ROELOFARENDSVEEN - Femke Heemskerk gaat trainen bij de excentrieke Franse zwemcoach Philippe Lucas. De zwemster uit Roelofarendsveen maakte donderdag op haar website bekend dat ze per direct in het Franse Narbonne gaat zwemmen. Ze komt daar de Nederlandse Sharon van Rouwendaal tegen.
Heemskerk kende afgelopen juli een teleurstellend WK zwemmen. Ze was titelkandidate of misschien wel de favoriet op de individuele nummers, maar werd opnieuw overvallen door twijfels, die haar in het verleden al vaker parten speelden op cruciale momenten. Ze werd vijfde op de 100 meter vrij en achtste op de 200 meter vrij. De 50 meter vrij liet ze vervolgens schieten, om zo mee te kunnen doen aan de gemengde estafette. Daarop
.
De 27-jarige Heemskerk verlaat haar huidige coach Marcel Wouda, omdat ze zich 'optimaal wil voorbereiden op de Olympische Spelen. Hiervoor heb ik begeleiding van een coach nodig die zich 100 procent aan mij kan wijden. Mijn huidige coach Marcel Wouda kan dit niet garanderen daar hij ook de coach is van het openwaterzwemmen.' De zwemster uit Roelofarendsveen denkt dat Lucas wel de begeleiding kan bieden die ze nodig heeft, waardoor ze 'tot optimale prestaties kan komen in aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen'.

Einde aan samenwerking

Na een eerdere periode in Frankrijk, zette Heemskerk haar carrière in 2012 voort bij Wouda. Aan die samenwerking van bijna drie jaar komt een einde. 'Onder Marcel Wouda ben ik tot bijzondere prestaties gekomen en ik ben hem hiervoor veel dank verschuldigd. Tevens ben ik verheugd dat indien nodig ik altijd gebruik kan blijven maken van de topfaciliteiten in Eindhoven', aldus Heemskerk.
Zwembond KNZB bevestigt dat de focus van Wouda op dat onderdeel ligt. 'Op het WK waren Ferry Weertman en Van Rouwendaal met twee zilveren medailles erg succesvol. We willen nu vol gaan voor het podium bij het open water zwemmen in Rio. De programmering van beide disciplines vraagt om een duidelijke prioriteitsstelling', licht Wouda toe. 'Marcel blijft voor de dagelijkse training ook verantwoordelijk voor de groep lange baanzwemmers. De coaching van deze zwemmers en zwemsters op grote evenementen zal op die momenten door een andere coach opgepakt worden', vulde technisch directeur Joop Alberda aan.