Robot in Noordwijk wordt vanuit de ruimte bediend; experiment ESTEC geslaagd

NOORDWIJK - De exploitatie van de maan komt weer een stapje dichterbij dankzij de inspanningen van ESTEC en een groep studenten van de TU in Delft. Zij maakten de Interact Rover een hypermodern radiografisch bestuurbaar voertuig. De robot werd met succes via een joystick bediend door een astronaut in het internationale ruimtestation ISS, 400 kilometer boven de aarde. Het is de eerste keer dat een karretje op aarde wordt bestuurd vanuit de ruimte.
Emiel de Exter van ESTEC is trots dat
is geslaagd. 'Ik stond met zweet in mijn handen, we hebben met deze groep mensen zo ontzettend hard gewerkt en dan is het zo bijzonder als je ziet dat het werkt.'
'De robot kan voor heel veel verschillende doeleinden worden ingezet,' vertelt Andre Schiller van ESTEC. 'In de ruimte, om oude satellieten naar een andere baan te verslepen maar er zijn ook al vergaande plannen om deze Interact een telescoop te laten bouwen op de maan. Maar je kunt ook denken aan toepassingen hier op aarde. De Interact Rover kan worden ingezet bij een nucleaire ramp zoals in Fukushima in Japan, de mogelijkheden zijn eindeloos,'  aldus Andre Schiller van ESTEC.