Ex-politicus Erbas staat achter uitgaven fractievergoeding

© still uit motivatievideo PvdA van Bahattin Erbas (2010
DEN HAAG - Het voormalig lid van Provinicale Staten van Zuid-Holland, Bahattin Erbas, vindt dat hij zijn fractievergoeding juist heeft besteed. Dat heeft hij deze maand gemaild aan de griffier van de provincie. Omroep West is in het bezit van een vertrouwelijke mailwisseling tussen het voormalig Statenlid, de accountant die de uitgaven onderzocht en de Statengriffier. Uit deze mails blijkt ook dat de provincie Zuid-Holland en accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers (PWC) Erbas al sinds dit voorjaar oproepen om zijn uitgaven beter te verantwoorden.
dat de Fractie Erbas vorig jaar meer dan 2.000 euro uitgaf aan zaken die niet betaald mochten worden van de fractievergoeding. En van zo'n 7000 euro ontbreekt een degelijke onderbouwing. De fractievergoeding is alleen bestemd voor ondersteuning van het fractiewerk.
In een vertrouwelijke mail aan de Statengriffier schrijft Erbas deze maand dat hij zich 'niet kan vinden' in de conclusie dat hij de ruim 9000 euro aan uitgaven niet mocht doen. De argumenten die hij daarvoor geeft zijn echter niet voldoende voor de Provincie. Erbas zal ze beter moeten onderbouwen, anders moet hij het geld terugbetalen.

Fraude

Opvallende uitgaven

Vorige week bracht de Provincie het PWC-rapport over de fractievergoedingen naar buiten. Daarin wordt melding gemaakt van opvallende uitgaven door de Fractie Erbas. Zo krijgen twee bedrijven met hetzelfde factuuradres geld van de fractie. Erbas verklaart dat in een mail aan de accountant: 'Het klopt dat de Stichting Thuiszorg Nescare en Coskun Consultancy hetzelfde factuuradres hebben. Dit is het oude vestigingsadres van Coskun Consultancy. Omdat het nieuwe briefpapier van Coskun Consultancy nog niet gereed was hebben ze de facturen gestuurd op hun oude briefpapier.'
Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat de bedrijven meer gemeen hebben. Zo is de eigenaar van Coskun Consultancy getrouwd met een bestuurder bij Stichting Thuiszorg Nescare. Erbas betaalde ook 1634 euro aan Coskun Consultancy om te bemiddelen met de Stichting Thuiszorg Nescar. De eigenaar van Coskun Consultancy bevestigt dat hij dit bedrag heeft gerekend om aan zijn vrouw te vragen of ze bereid was projecten voor Erbas te doen. 'Ik ben een ondernemer en mijn vrouw ook. Erbas hoefde niet akkoord te gaan met de prijs en de verantwoording voor deze kosten liggen bij hem. Die verantwoordelijkheid neemt hij niet en wij zijn de dupe van het gedoe dat nu ontstaat', aldus de eigenaar van Coskun Consultancy.

Beter onderbouwen

De provincie wil vooral dat de uitgaven aan de Stichting Thuiszorg Nescare beter worden onderbouwt. Erbas betaalde 6591 euro voor vier projecten gedaan over recreatie, jeugdzorg, mediavoorziening en participatie. Volgens een mail van Erbas was het doel van de projecten om de Turkse gemeenschap in Zuid-Holland bij verschillende maatschappelijke thema's te betrekken. De resultaten ervan zouden als 'input hebben gediend' voor zijn bijdragen in vergaderingen.
SP-fractievoorzitter Vermeulen trekt die bewering in twijfel. 'Ik heb deze projecten niet teruggezien in zijn inbreng tijdens Statenvergaderingen. Ik heb er daarom niet zoveel vertrouwen in dat dit deugt.' Fractievoorzitter De Vree van de PVV deelt die mening en benadrukt dat  Erbas inmiddels 'genoeg tijd' heeft gehad om tekst en uitleg te geven. Andere politieke partijen wachten met hun oordeel totdat Erbas zich heeft verantwoord. Dat zou moeten gebeuren tijdens het fractievoorzittersoverleg van oktober of november.