Oussama C. is jongste jihadverdachte

Oussama C. (m) bij bezoek Wilders aan Schilderswijk - 21 mei 2013
Oussama C. (m) bij bezoek Wilders aan Schilderswijk - 21 mei 2013
DEN HAAG - Met zijn 19 jaar is hij de jongste jihadverdachte die deze weken in de Contextzaak voor de rechter moet komen, maar Oussama C. doet in zijn gedachtengoed niet onder voor zijn oudere medeverdachten. Het OM verdenkt hem van opruiing en ronselen voor de strijd in Syrië.
Dat Oussama een belangrijke rol speelt binnen de groep jihadverdachten blijkt al tijdens het
twee jaar geleden. Wanneer de politie de groep van een voetbalveldje probeert te verwijderen, begint C. midden in het tumult een lezing. Hij gaat zitten en in no-time heeft zich een grote groep toehoorders om hem heen verzameld. De rust lijkt terug te keren.
Maar roept hij daar op dat moment niet zijdelings op om naar Syrië te gaan, vraagt de rechtbank zich dinsdag hardop af. Oussama roept op het trapveldje: 'Elke week gaan broeders en zusters naar Syrie en zij [hij wijst naar de aanwezige agenten] kunnen ze niet tegenhouden.

De prediker

Oussama C. is een van de 'grote vissen', zoals burgemeester Van Aartsen de hoofdverdachten in het proces bij hun aanhouding noemde. Rudolph H. werd vorige week door de rechtbank vrijgelaten, omdat zijn rol waarschijnlijk kleiner is dan tot nu toe werd aangenomen. Azzedine C. probeerde het op zijn beurt ook, maar hij moet van de rechter in de cel blijven.
De jonge Oussama wordt gezien als de prediker van de groep. Een mooie jongen met zijn krullen die zowel mannen als jonge vrouwen zou kunnen overhalen naar Syrië te reizen. Maar volgens hemzelf heeft hij nooit met anderen over Syrië gesproken. Hij zegt dinsdag tegen de rechtbank wel dat de strijders in zijn ogen helden zijn. Rechter: 'Maar wanneer een van die helden, uw eigen vriend Jordi de J., terugkomt uit Syrië praat u er niet over met hem?' 'Nee.' 'Het onderwerp interesseert u enorm, en dan staat er nota bene iemand naast u die daar is geweest... Maar u praat er niet over?' De rechter kan het moeilijk geloven.

Foto van een kindsoldaat

De rechter wijst Oussama er nog op dat veel mensen bij hem kwamen voor religieus advies. Iemand vraagt bijvoorbeeld of een meisje in een bepaalde situatie mag trouwen. C. raadt het huwelijk af. 'Maar mensen komen bij mij om advies te vragen, zij maken dat van mij.' Hij heeft er niet om gevraagd.
Over afbeeldingen die hij op internet plaatste zegt hij dat hij nu, twee jaar later, niet meer weet waarom hij ze plaatste. Een foto van een jongen met een geweer en de tekst 'Manhood has nothing to do with age.' De rechter vraagt hem twee keer op indringende wijze waarom hij een foto van een kindsoldaat plaatst. Maar Oussama zegt het niet meer te weten.