VVD en PVV willen direct stoppen met mislukt aardwarmteproject Den Haag

DEN HAAG - De PVV in de gemeenteraad van Den Haag stelt vragen over het mislukte project rond aardwarmte in Zuidwest. Uit berichtgeving van Omroep West bleek woensdag dat de curator nog maar weinig hoop heeft op een doorstart van het project. Als dat klopt, dreigt de gemeente Den Haag miljoenen euro's te verliezen. De grootste oppositiepartij wil er daarom direct mee stoppen. Ook coalitiepartij VVD ziet er geen heil meer in.
Het was de bedoeling dat ongeveer 4.000 nieuwbouwwoningen en een aantal bedrijven van aardwarmte zouden worden voorzien. Maar tot op de dag van vandaag is geen enkel huis met aardwarmte opgewarmd. Er is een dure installatie aangelegd, maar die is nog geen dag gebruikt.
Het opvallende gebouw, vlakbij het Leyenburg Ziekenhuis, werd in de zomer van 2012 feestelijk geopend door de toenmalige kroonprins Willem Alexander. Iets meer dan een jaar later werd het project al failliet verklaard. Niet alleen de gemeenten is bij het project betrokken, ook onder meer drie woningcorporaties hebben geld geïnvesteerd.

Wethouder Baldewsingh was 'optimistisch'

Begin vorig jaar was toenmalig verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) nog optimistisch over een doorstart van het project. Maar ruim twee jaar na het faillissement ziet de curator het somber in. Hij acht de kans op een doorstart klein. Daardoor dreigt de gemeente Den Haag voor miljoenen het schip in te gaan.
De PVV in de Haagse gemeenteraad wil nu weten om hoeveel geld het precies gaat. Ook vraagt de partij zich af waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd. Volgens de PVV heeft de gemeente zich 'blindgestaard op duurzaamheidswaanzin' en moet het project per direct worden gestopt. 'Dit is een kapitale fout geweest,' aldus raadslid Daniëlle de Winter.

VVD: 'Kappen ermee'

De VVD heeft ook al lang twijfels over het aardwarmteproject. Nu blijkt dat de curator denkt dat er geen toekomst meer voor is, willen de liberalen dat de gemeente per direct stopt om te proberen het nog van de grond te krijgen, zegt raadslid Monique van der Bijl. 'Stoppen. Dat hadden we eigen jaren geleden al moeten doen. Maar het moment is nu echt gekomen om te zeggen: 'Dit gaat het niet meer worden'. Kappen ermee.'
GroenLinks wil nog wel doorgaan, verklaart fractievertegenwoordiger Esther Punte. Zij pleit er juist voor dat de gemeente extra geld in het project steekt. 'We moeten hierin blijven investeren. Je kan zo in een klap 4000 woningen verduurzamen. Dat moeten we doen'.'

Gemeente: Oplossing komt

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zei eerder tegen Omroep West dat er 'voor het einde van het jaar' wel degelijk een 'structurele' oplossing komt. Het gevoelige dossier ligt inmiddels niet meer in handen van Baldewsingh, maar is in het 'nieuwe' college bij zijn collega Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) op het bureau beland.