Hollandse Nieuwe haring nu officieel erkend als Nederlandse specialiteit

Vlaggetjesdag in Scheveningen
Vlaggetjesdag in Scheveningen
DEN HAAG - Hollandse Nieuwe, ofwel Hollandse maatjesharing, is door de Europese Commissie erkend als een traditionele specialiteit uit Nederland. Eerder kregen basterdsuiker en boerenkaas dat stempel al.
Haring met de naam Hollandse Nieuwe moet voldoen aan een aantal eisen. De traditionele Nederlandse manier waarop de jonge haringen worden gekaakt, gerijpt en gezouten is nu erkend door Brussel. Ook de Duitse benaming, Holländischer Matjes, geniet nu Europese bescherming.
De Europese lijst van traditionele specialiteiten telt ruim 1290 producten, waaronder mozzarella en diverse Belgische biersoorten. Producten die op de lijst staan zijn 'gegarandeerd' op traditionele wijze gemaakt of samengesteld.

Haringseizoen uitgesteld

Het geduld van de haringliefhebbers werd dit jaar op de proef gesteld. De start van het nieuwe haringseizoen moest namelijk worden uitgesteld. De veiling, traditioneel bij de Scheveningse visafslag, werd van 9 naar 17 juni verplaatst omdat de vis nog niet vet genoeg was. Aanvoerders van de vis in Scandinavië vonden de eerste haring nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe te verwerken. De 68ste Vlaggetjesdag ging wel gewoon door.
Het eerste vaatje nieuwe haringen bracht dit jaar 53.000 euro op. De opbrengst voor het vaatje vis was lager dan vorig jaar. Toen leverde het eerste vaatje nieuwe haring 56.500 euro op. Het record staat op 95.000 euro in 2012.

Beste haring op Scheveningen


In juli 2015 werd de haring van Vishandel Simonis op Scheveningen uitgeroepen de beste haring van ons land. Hun 'maatjes' kwamen als beste uit de jaarlijkse AD Haringtest. De slechtste haring in Zuid-Holland kwam volgens diezelfde test van een viswinkel uit Reeuwijk. Onverkoopbaar is de haring van Vis & Zo, meldde de jury van de haringtest.