Geen verdere versnippering PVV Den Haag, voormalig raadslid Brands keert niet terug

Bart Brands
DEN HAAG - De leden van de PVV in de Haagse gemeenteraad kunnen opgelucht ademhalen. Het voormalig raadslid Bart Brands keert niet terug in de lokale politiek. Hij maakt geen aanspraak op de plek die straks vrijkomt als PVV-fractievoorzitter Leon de Jong naar Brussel vertrekt. Daardoor raakt die partij niet nog een zetel kwijt.
Dat zegt Brands tegen Omroep West. Het voormalig raads- en Statenlid was de eerste in lijn om De Jong op te volgen. Hij stond nummer acht op de kieslijst.
In de vorige collegeperiode zat hij in de Haagse gemeenteraad en maakte Brands ook een tijd deel uit van de Statenfractie van de PVV in Zuid-Holland. Maar na de beruchte ‘Minder-toespraak’ van Geert Wilders tijdens de uitslagavond van de gemeenteraadsverkiezingen, stapte hij uit de PVV-fractie in de Staten.

'PVV wilde niet in Haagse coalitie'

Volgens Brands was niet alleen het scanderen van ‘minder, minder, minder’ reden op de partij de rug toe te keren. Hij zou ook een gesprek hebben gehoord tussen Geert Wilders en Leon de Jong waaruit de conclusie zou kunnen worden getrokken dat de partijleider de uitspraken willens en wetens deed om te voorkomen dat de PVV bij coalitieonderhandelingen zou worden betrokken in Den Haag. ‘Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt,’ zou Wilders hebben gezegd.
Ondanks zijn afscheid van de PVV zou Brands toch het recht hebben om de straks vrijkomende zetel te mogen innemen. ‘Maar dat ga ik niet doen. Dat zit niet in mijn aard,’ zegt hij.

Anderhalf jaar geleden afscheid

Het zou een andere zaak zijn, als hij halverwege een collegeperiode een meningsverschil zou hebben gekregen. ‘Als je dan de rit uitzit als onafhankelijk raadslid, is het wat anders. Maar ik heb nu al anderhalf jaar geleden afscheid genomen van die club en deze periode niet in de raad gezeten.’
Een kwestie van fatsoen, vindt hij ook. ‘Het is gewoon niet netjes. Ik ben om principiële redenen weggegaan. Laat ik nu ook zorgen dat ik mijn principes hoog houd.’

Eerste in nu Norbert Solms

De eerstvolgende kandidaat om De Jong op te volgen is Norbert Solms. Hij was eerder kandidaat-Statenlid van die partij en nu fractievertegenwoordiger in Den Haag.
De Haagse PVV raakte deze collegeperiode al een zetel kwijt. Raadslid Chris van der Helm stapte uit de fractie nog voordat die was geïnstalleerd. Dit ook vanwege de ‘minder-uitspraken’ van Wilders.