Rockband Editors verrast Den Haag met show in poppodium Paard

DEN HAAG - Drie uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall (HMH) en dan toch een nieuw album presenteren in het relatief kleine Paard in Den Haag. De Britse band Editors doet het vrijdagavond. 'We hebben hier speciale herinneringen liggen', zegt drummer Ed Lay.
De populariteit van de band blijkt al tijdens de signeersessie eerder op de dag in Paagman / Velvet aan de Lange Poten. Hoewel zanger en frontman Tom Smith er niet bij is, komen mensen zelfs uit Venray naar Den Haag om een handtekening te scoren. Editors won menig zieltje met hits als 'Sugar', 'A Ton Of Love' en 'Papillon'.
Maar ook afgelopen dinsdag is duidelijk dat de Britten in Nederland razend populair zijn. Om 10.00 uur wordt aangekondigd dat de band een verrassingsshow zal spelen in het Paard. Even is muziekminnend Nederland in rep en roer, want de drie shows volgende maand in de HMH zijn al lang en breed uitverkocht. Wanneer om 12.00 uur de kaarten voor het Paard in de verkoop gaan, zijn ze in twee minuten allemaal weg.

Batman en Robin op het podium

Editors staat in het Paard om het nieuwe album In Dream te presenteren. Ze kiezen niet voor niets voor Den Haag. 'We speelden hier eerder en dat was een bijzondere avond', aldus drummer Ed Lay. 'Die sfeer en energie hopen we nu weer te creëren.' Ook bassist Russell Leetch kan zich die avond nog wel herinneren. 'Ik kwam op het podium verkleed als Batman en Ed was verkleed als Robin', lacht hij.
Een kleine zaal als het Paard vindt Editors ook fijn. 'Mensen denken vanwege de HMH misschien dat we alleen in grote arena's spelen', zegt Ed, 'maar we proberen dat altijd af te wisselen. De ene avond spelen we voor 5.000 man, de volgende avond voor 500.' Of er vanavond weer een verkleedpartij komt? 'We hebben wel naar kostuums gezocht', lacht de drummer.

Haagse fotografiestudent als huisfotograaf

De laatste jaren heeft Editors een 'eigen' fotograaf. Rahi Rezvani maakt alle promofoto's voor de band. En hij deed zijn opleiding Kunstfotografie in Den Haag. Eind jaren negentig vluchtte hij uit Iran en belandde in Den Haag, waar hij zijn opleiding afmaakte. Wat Anton Corbijn is voor U2, is Rezvani nu voor Editors.
'Hij is een unieke artiest', vindt Ed. 'Hij luistert naar onze muziek, maakt daar in zijn hoofd een eigen verhaal bij en verwerkt dat in ons artwork. Hij legt al zijn emoties erin.'

Besmeurd met meel en verf

Rezvani maakt ook alle videoclips bij het nieuwe album. En hij maakt het de mannen van Editors niet makkelijk. 'We zijn besmeurd met meel en met verf', somt Russell wat scenes op. 'We moesten in een duiktank en hebben voor bladblazers gestaan. Hij laat ons altijd interessante dingen doen.'


De afgelopen zomer zijn al de nodige singles en video's uitgebracht, als opmaat naar het album. De mannen zijn blij dat nu het volledige album uit is. In het Paard spelen ze vrijdag natuurlijk ook nieuw werk. 'Mensen zullen daar vast even aan moeten wennen', denkt Russell, 'maar tot nu toe zijn de reacties positief.'