Waterpoloërs Oranje op EK tegen Spanje en Montenegro

Bondscoach Robin van Galen geeft aanwijzingen aan de Nederlandse waterpoloërs.
Bondscoach Robin van Galen geeft aanwijzingen aan de Nederlandse waterpoloërs. © Orange Pictures
DEN HAAG - De Nederlandse waterpoloërs hebben het bij de loting voor het EK in Servië (10-23 januari) niet erg getroffen. Oranje, dat zich onder leiding van Robin van Galen uit Reeuwijk voor het eerst in jaren op eigen kracht kwalificeerde voor het titeltoernooi, krijgt in groep A te maken met Montenegro, Spanje en Slowakije.
Na de voorronde volgen kruiswedstrijden (1 tegen 4, 2 tegen 3) tegen landen uit poule B. Daarin spelen Servië, Kroatië, Frankrijk en Malta. Inzet is een plek in de kwartfinales. Nederland heeft zich ten doel gesteld ten minste twaalfde te worden. Dat zou volstaan om mee te mogen doen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Italië (3-10 april).
Directe plaatsing voor Rio - op het EK de beste ploeg worden na het al geplaatste Servië, Kroatië en Griekenland - is vrijwel onmogelijk. 'We maken veel progressie, maar een plaats bij de top acht is op dit moment nog te hoog gegrepen, zeker met deze poule-indeling', reageerde Van Galen realistisch.

Vrouwen

De vrouwen van bondscoach Arno Havenga kwamen in een poule terecht met Hongarije, Rusland, Griekenland, Portugal en Turkije. De beste vier gaan naar de kwartfinales. Nederland verraste met zilver op het WK in Kazan.
De EK-loting viel Havenga in eerste instantie niet mee. 'Onze poule is zwaarder dan de andere. Portugal en Turkije moeten we ruim winnen, maar met de anderen vechten we de laatste jaren spannende duels uit.' Bij nader inzien zag hij ook voordelen. 'Ik vind het eerlijk gezegd wel prettig via deze zware groep naar de beslissende wedstrijden te gaan. Het is een mooie uitdaging als eerste of tweede te eindigen. Dan hebben we een relatief eenvoudige kwartfinale.'