Ledenraad ouderenbond ANBO spreekt vertrouwen uit in directeur; voorzitter Oegstgeest geroyeerd

Ouderenbond ANBO Zuid-Holland overweegt juridische stappen vanwege blokkade rekeningen
DEN HAAG - De ledenraad van ouderenbond ANBO heeft maandag in een buitengewone vergadering het vertrouwen uitgesproken in directeur Liane den Haan en haar beleid. Een aantal boze afdelingsvoorzitters wil nu zo snel mogelijk de besturen van alle bijna vierhonderd lokale afdelingen bijeenroepen. Den Haan heeft de voorzitter van de afdeling Oegstgeest geroyeerd naar aanleiding van het conflict, zo liet de geschorste bestuurder maandagavond weten.
Acht voorzitters van de lokale ouderen bond ANBO in Zuid-Holland kwamen donderdagmiddag al bij elkaar
van de bankrekeningen van de lokale afdelingen door het landelijk bestuur in Woerden. Het gaat om de bestuursvoorzitters van de Duin- en Bollestreek, Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Leiderdorp, Wassenaar en Voorschoten.
Volgens Den Haan was het blokkeren van de bankrekeningen van de lokale afdelingen nodig vanwege ‘financiële chaos’ bij die afdelingen. Voorzitter Ton Kohlbeck van de afdeling Oegstgeest daarentegen spreekt van ‘een soort overval’ die de lokale afdelingen het organiseren van activiteiten onmogelijk maakt. Den Haan zou problemen van ‘jaren oud’ hebben ‘opgewarmd’.

Niet waar

Volgens de woordvoerster van Den Haan is het niet waar dat activiteiten onmogelijk worden gemaakt door het blokkeren van de bankrekeningen. De lokale afdelingen hebben de garantie gekregen dat de noodzakelijke overboekingen worden verricht door het ANBO-hoofdkwartier in Woerden. De raad van toezicht steunt het bevriezen van de bankrekeningen wegens recente problemen met de financiën.
Den Haan heeft Kohlbeck maandag laten weten dat hij per direct is geroyeerd als lid van de ANBO omdat hij de bond schade zou hebben toegebracht met 'misleidende publieke uitlatingen', aldus Kohlbeck. De ledenraad op zijn beurt betreurt de commotie die 'is ontstaan door onjuiste berichtgeving door dissidenten'.