Man die zijn moeder vermoordde in Den Haag moet van justitie naar gesloten inrichting

Man die z'n moeder vermoordde moet van justitie naar gesloten inrichting
DEN HAAG - De man die vorig jaar zijn moeder vermoordde in haar huis in Den Haag moet, als het aan justitie ligt, TBS met dwangverpleging krijgen. De inmiddels 27-jarige Mustafa El F. is volgens onderzoekers van het Pieter Baan Centrum volledig ontoerekeningsvatbaar, daarom is geen celstraf tegen hem geëist. El F. gaf vandaag voor het eerst volmondig toe dat hij zijn moeder heeft neergestoken, en dat hij dat weloverwogen heeft gedaan.
De steekpartij vindt plaats op 30 september 2014 in het
aan de Wolmaransstraat, in de Haagse wijk Transvaal. De 74-jarige vrouw wordt met 27 messteken om het leven gebracht, al zegt haar zoon vandaag dat het er minder waren. De man meldt zich meteen na z’n daad
.
El F. verklaart vandaag voor de Haagse rechtbank dat hij die dag bedacht heeft dat zijn moeder dood moet. Hij wil haar op die manier beschermen. Bij de politie heeft hij eerder verteld dat dat te maken heeft met zijn broer. Die zou naar Turkije gaan, en El F. is bang dat hij daar onder invloed van voodoo zal komen. Dat zal zijn weerslag hebben op zijn moeder.

‘Bang dat moeder misbruikt zou worden’

Vandaag zegt hij dat er bij de buren vrouwen werden misbruikt, en dat hij bang was dat ook zijn moeder misbruikt zou worden. Dan zou ze niet meer in het paradijs kunnen komen, en daarom heeft hij haar zelf maar vermoord, dan zou ze in elk geval wel in het paradijs komen.
Omdat de verdachte bekent dat hij zijn moeder bewust heeft vermoord, komt de officier van justitie tot de conclusie dat er sprake is van moord en geen doodslag. Advocaat Floris Holthuis bestrijdt dat ook niet, maar hij verzet zich wel tegen de eis van TBS met dwangverpleging.

‘TBS niet goed voor dit soort verdachten’

Mustafa El F. zelf wil geen TBS, en z’n advocaat vindt zeker de dwangverpleging geen oplossing. TBS onder voorwaarden, een iets mildere vorm, biedt nog uitzicht op terugkeer in de maatschappij in de toekomst. ‘Maar eigenlijk hoort een verdachte als deze helemaal niet in een TBS-kliniek,’ aldus Holthuis.
‘Mijn cliënt heeft paranoïde schizofrenie en psychoses, dat moet je behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het probleem is dat je daar maar maximaal een jaar in opgesloten kan worden, en dat is te kort.’ Holthuis vindt dat een tekortkoming in de huidige wetgeving.

‘Niet ziek’

De officier van justitie vindt toch dat TBS met dwangverpleging op zijn plaats is. TBS onder voorwaarden is wat haar betreft niet aan de orde, omdat de verdachte niet voldoet aan de voorwaarden daarvoor. Hij erkent niet dat hij ziek is en hij probeert onder z’n medicijngebruik uit te komen.
El F. herhaalde vandaag nog eens dat hij zichzelf niet ziek vindt. Dat hij al sinds z’n zestiende onder behandeling is deed hij af met ‘dat was alleen omdat mijn broer dat wilde zodat mijn moeder af en toe rust zou hebben. Maar ik ben nooit langer dan vier weken opgenomen geweest.’

‘Instanties hebben gefaald’

Voor de familie is dat een groot probleem in deze zaak. In de weken voorafgaand aan de moord was het voor de broers en zussen van Mustafa duidelijk dat het slecht ging met hun jongste broer, maar pogingen om hem opgenomen te krijgen mislukten steeds. Er was geen plek, of hij was niet te vinden als er wel een bed beschikbaar was.
Oudere broer Mohammed legt in zijn slachtofferverklaring voor de rechtbank de schuld bij de instanties. 'Als de instanties op tijd hadden ingegrepen had ik mijn moeder en mijn broertje nog gehad. Het gemis is zo groot.'

'Wat heeft ze misdaan?'

Eén van de zussen richt zich in haar verklaring rechtstreeks, boos, tot Mustafa: 'Wat heeft ze jou ooit misdaan dat je haar zo hebt toegetakeld? Je hebt haar niet alleen van jezelf afgenomen, maar ook van zes anderen die nu met gebroken harten zitten.'
De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.