Actie voor bedreigde weidevogels: waterpeil Duivenvoordse en Veenzijdse Polder omhoog

De Duivenvoordse- Veenzijdse Polder is een groene oase in de Randstad.
De Duivenvoordse- Veenzijdse Polder is een groene oase in de Randstad. © J. van Leeuwen/Staatsbosbeheer).
DEN HAAG - Het waterpeil van de Duivenvoordse en Veenzijdse Polder - het natuurgebied tussen Den Haag, Wassenaar en Leidschendam - wordt op enkele percelen verhoogd. Dit gebeurt om weidevogels aan te trekken.
Het gaat erg slecht met de weidevogels in Nederland. Sinds 1960 is 60 procent van alle weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw. In de veenweidegebieden van Staatsbosbeheer - waar het waterpeil hoger is - gaat het wel goed met de weidevogels.
Daarom laat Staatsbosbeheer binnenkort twee stuwen aanleggen in de Duivenvoordse en Veenzijdse Polder. De provincie Zuid-Holland heeft hiervoor geld ter beschikking gesteld. Op basis van bodemonderzoek wordt bepaald hoe hoog het waterpeil wordt en hoe snel het peil wordt verhoogd.

Nu te droog

Enkele delen van de Duivenvoordse en Veenzijdse Polder zijn nu te droog voor weidevogels, omdat het waterpeil is aangepast aan het peil van de agrarische gronden. Door de aanleg van de twee stuwen kan het water structureel beter worden vastgehouden. Daar kunnen flora en fauna van profiteren, volgens Staatsbosbeheer.
Weidevogels halen hun voedsel uit vochtige grond. Daarnaast vertraagt een vochtige bodem de groei van het gras. Daardoor krijgen bloemen en kruiden meer kans. Dit is volgens Staatsbosbeheer goed voor de kuikens van weidevogels. Zodra de kuikens uit het ei kruipen, moeten ze namelijk zelf hun kostje bijeen scharrelen. Zij eten voornamelijk insecten die op de bloemrijke graslanden afkomen.