Zuid-Holland heeft grootste aantal leegstaande huurwoningen

Woning te huur
DEN HAAG - Zuid-Holland heeft het grootste aantal leegstaande huurwoningen van alle Nederlandse provincies. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Den Haag. Het absolute dieptepunt was op 1 juli 2013. In dat jaar stonden er ruim 5.000 woningen in de provincie leeg. Daar waren ook woningen bij die onbewoonbaar waren, bijvoorbeeld omdat ze op de nominatie voor sloop stonden.
Uit het onderzoek blijkt ook dat woningcorporaties steeds minder huurwoningen bouwen. Het CBS kwam daar achter door een inventarisatie te maken van het aantal vergunningen voor nieuwbouw dat is verleend. In 2009 is nog twee op de drie huurwoningen gebouwd door een corporatie. In de eerste helft van dit jaar is dat nog maar een op de drie.
Ook op dit gebied was 2013 een dieptepunt. In dat jaar kregen de corporaties maar 5.200 vergunningen voor nieuwe huizen. Inmiddels gaat het wel iets beter. Er worden nu alweer wat meer huurwoningen gebouwd door de woningcorporaties dan twee jaar geleden.