Sluiting Aloysius College: Tweede Kamer praat weer over beroemde school in Den Haag

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is donderdagavond opnieuw gesproken over het Aloysius College in Den Haag. De school moet dicht, maar bij verschillende partijen leven nog zorgen over het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen, het zogeheten GE-onderwijs.
De SP gaat het verst in z'n zorgen over de GE-afdeling. De partij diende een motie in waarin staatssecretaris Dekker wordt opgeroepen de twee andere scholen in de regio die hoogbegaafdenonderwijs aanbieden, het Zandvliet College en het Rijswijks Lyceum, te verplichten het GE onderwijs in z'n geheel over te nemen.
Dekker wil daar niet aan. 'Scholen gaan zelf over hoe ze hun onderwijs aanbieden', aldus de staatssecretaris. Hij ontraadt de motie dan ook. Dinsdag wordt er over gestemd.

Passend onderwijs

Wel wil Dekker de toezegging doen dat hij er op let dat de GE-leerlingen goed terecht komen. De VVD had daarom gevraagd. 'Als we leerlingen met een laag IQ passend onderwijs aanbieden, moeten we dat voor leerlingen met een hoog IQ ook doen.'
Eind vorige maand werd een plan gepresenteerd om de 400 leerlingen van het AC op een andere school te plaatsen. Daar moeten ze starten op 23 november. Alleen de examenleerlingen maken het schooljaar op het AC af. Wat er precies met de hoogbegaafde kinderen gaat gebeuren, is nog onduidelijk.