Haagse economie trekt een beetje aan, ‘maar er is nog veel te doen’

geld
DEN HAAG - Het gaat ‘voorzichtig’ beter met de Haagse economie. Dat stelt het Haagse college van burgemeester en wethouders. ‘Den Haag lijkt op de goede weg te zijn om de economie en werkgelegenheid er bovenop te helpen, maar we hebben ook nog veel te doen.’
DIt meldt het Haagse college van burgemeester en wethouders in een uitgebreide rapportage over de economie en werkgelegenheid in de stad.
Dat de economie nu iets aantrekt blijkt volgens het stadsbestuur onder meer uit cijfers van het Economisch Bureau van ING. Dat kwam met het nieuws dat de regio Den Haag het met een groei van 2,7 procent in 2015 en een verwachte groei van 2,6 procent in 2016 beter doet dan landelijk gemiddeld (twee procent in 2015 en 2,4 procent in 2016).

Ondernemersklimaat gaat erop vooruit

Het stadsbestuur constateert ook dat het ondernemersklimaat ‘merkbaar verbetert’. Dat komt onder meer omdat het aantal faillissementen afneemt. In 2013 en 2014 gingen er maandelijks rond de zestien bedrijven failliet, in de eerste zeven maanden van 2015 waren dat er zo'n dertien.
Verder zijn ondernemers in de regio positief gestemd. Uit een enquête blijkt dat twee op de drie Haagse ondernemers geen belemmeringen ondervinden voor de bedrijfsvoering. Dat is beter dan het landelijke gemiddelde: daar geeft de helft van de ondernemers aan dat het nog steeds moeilijk gaat.

Het gaat goed met het toerisme

Andere tekenen dat het langzaam beter gaat, zijn de huizenprijzen. Bovendien denken ondernemers weer aan uitbreiden en ontwikkelt het toerisme zich positief.
Tegelijkertijd gaat het nog niet zo goed met de werkgelegenheid, ziet het college. Slechts twee procent van de ondernemers in de Haagse regio ervaart een tekort aan arbeidskrachten. Dat is minder dan gemiddeld in het land. Dit komt omdat er een groot aanbod van arbeid is in de regio, aldus de wethouders Baldewsingh, Klein en Van Engelshoven in een brief aan de gemeenteraad.

Werkloosheid blijft hoog

Dat heeft ook tot gevolg dat de werkloosheid in Den Haag hoger blijft dan elders. Een ‘lichtpuntje’ is dat het aantal werklozen in Den Haag sinds maart van dit jaar wel is gedaald van 17,7 naar 16,5 procent van de beroepsbevolking. Landelijk ligt het aantal bij het UWV geregistreerde werklozen met 9,8 procent fors lager.
Den Haag wil de economie stimuleren en werkloosheid bestrijden door het lokken van meer bedrijven en een ambitieus banenplan.