Omstreden regenboogvlag in Katwijk verdwenen, raadslid: 'hij is gestolen'

KATWIJK - De regenboogvlag die vrijdagochtend in de gemeentelijke vlaggemast in Katwijk is gehesen ter ere van Coming Out Day, was vrijdagmiddag al weer verdwenen. Volgens raadslid Gijsbert Schrijvers van Hart voor Katwijk is de vlag gestolen.
Aan het hijsen van de vlag is
aan vooraf gegaan. Het college van burgemeester en wethouders (bestaande uit SGP, CU en CDA) wilde de vlag niet op het gemeentehuis, maar dankzij de volhardendheid van Schrijvers kreeg de regenboog
aan de overkant.
Schrijvers mocht vrijdagochtend, met COC Leiden-voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg, zelf de vlag hijsen. Het raadslid zegt op de website van RTV Katwijk het schandalig te vinden. Ook de locatiekeuze vindt hij onhandig.

'Iemand moet het gezien hebben'

Schrijvers hoopt de dader(s) snel te kunnen vinden. 'Iemand moet het gezien hebben, hij hangt prominent op de rotonde.' Een woordvoerster van de gemeente heeft inmiddels geconstateerd dat de vlag verdwenen is. 'Morgen wordt een nieuwe vlag opgehangen. Dat gaat via het COC Leiden, die is eigenaar van de vlag. We hopen dat mensen dit keer van de vlag kunnen afblijven.'
Coming Out Day wordt zondag door het hele land gevierd. De dag is bedoeld om de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te bevorderen.