OM eist 15 maanden cel voor fraude diploma's chemische industrie

Dossiers-onderzoek-fraude
Dossiers-onderzoek-fraude
DEN HAAG - Het OM eist een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen een voormalige cursusleider uit Den Haag (45). Hij zou de spil zijn geweest in een examenfraudezaak met veiligheidsdiploma's voor de chemische industrie. De kandidaten kregen via een zendertje de juiste antwoorden op de vragen doorgeseind.
Met trilsignalen gaf hef zendertje door welk antwoord ze moesten geven op de meerkeuzevragen. Naar schatting hebben 130 kandidaten op die manier het veiligheidsexamen op verschillende locaties in Zuid-Holland afgelegd. Ze spraken vaak geen Nederlands maar wisten de in het Nederlands gestelde vragen toch goed te beantwoorden.
De opsporingsdienst van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid stond aanvankelijk voor een raadsel hoe de kandidaten voorgezegd werden. Tijdens een veiligheidsexamen in Zwijndrecht werd eind 2013 een fraudeur op heterdaad betrapt toen hij in het zaaltje antwoorden met de apparatuur doorseinde aan andere kandidaten.

'Krankzinning wat er over mij gezegd is'
Hij wees Frank de B. uit Den Haag aan als de bedenker van de ingenieuze fraude. Bij de Haagse rechtbank ontkende de voormalig cursusleider dit dinsdag met grote kracht. 'Het is krankzinnig wat er over mij gezegd is', zei hij.
Hij gaf toe dat hij speciaal naar China was gevlogen voor de zendapparatuur, maar dat deed hij in opdracht van de eigenaar van het opleidingsinstituut waarvoor hij destijds werkte. De eigenaar zou het werkelijk brein zijn achter de examenfraude.  Die zou ook het geld opgestreken hebben dat de examenkandidaten betaalden voor het ontvangen van de juiste antwoorden via de zender.

'Hoop ellende aan overgehouden'

'Ik heb er alleen maar een hoop ellende aan overgehouden', aldus de cursusleider. Hij gaf tijdens de zitting wel toe dat hij ook had meegedaan aan examens voor het VCA-diploma, om de juiste antwoorden door te seinen naar andere kandidaten in de zaal.  
Het VCA-diploma is verplicht voor werknemers om met gevaarlijke stoffen te mogen werken. Volgens het OM is het zeer riskant als er door examenfraude toch 'onbekwame personen' op kwetsbare locaties komen te werken. De rechtbank heeft twee andere verdachten uit Den Haag in deze examenfraudezaak al veroordeeld tot werkstraffen van 240 en 120 uur. De uitspraak tegen de voormalige cursusleider is over twee weken.

Meer nieuws: