Politieke steun voor opvang van vluchtelingen in Den Haag

DEN HAAG - Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad steunt de plannen voor het opvangen van vluchtelingen in de stad. Coalitiepartijen D66, PvdA, HSP en CDA zijn tevreden over de drie aangewezen opvanglocaties. De VVD legt zich schoorvoetend neer bij de beslissing van de coalitie.
Het college heeft
als plek waar vluchtelingen kunnen worden
- het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;
- het gebouw van zorginstelling Parnassia/ De Jutters aan de Kiwistraat;
- een leegstaand zorgcomplex aan de Scheveningseweg.
De PvdA, CDA, D66 en de Haagse Stadspartij zijn blij met het besluit. 'Den Haag laat haar sociale gezicht zien,' zegt PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. Hanneke van der Werf (D66) wil meteen aan de slag met de integratie van deze mensen, 'want velen van hen zullen voor langere tijd in Nederland blijven'. CDA en de Haagse Stadspartij benadrukken dat Den Haag als grote stad niet kan achterblijven met het opvangen van vluchtelingen.

Coalitiepartij VVD legt zich nee bij beslissing, maar is kritisch

De VVD is minder tevreden. Die partij is tegen grootschalige opvang in woonwijken. VVD-fractievertegenwoordiger Frans de Graaf: 'het kan ontwrichtend werken in zo'n wijk.'
Toch legt de partij zich neer bij de noodopvang in het ministerie van Sociale Zaken. 'We zijn ermee akkoord gegaan op voorwaarde dat het tijdelijk is. De afspraak is dat de noodopvang tot uiterlijk het einde van dit jaar openblijft. Daarna wordt het omgebouwd tot woningen voor statushouders. Wij zeggen hiervan: het zij zo.'

PVV en De Mos woedend

Oppositiepartijen PVV en Groep de Mos/Ouderenpartijen zijn woedend over de keuze van het college. De PVV spreekt van 'Noord-Koreaanse praktijken'.  Richard de Mos noemt de opstelling van het college 'arrogant'.
Woensdagavond debatteert de gemeenteraad over de plannen.