'Schoorsteenpiet' bij intocht Sinterklaas in Den Haag

zwarte piet roetvegen sinterklaas sint pakjesavond
zwarte piet roetvegen sinterklaas sint pakjesavond
DEN HAAG - Bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag lopen dit jaar 'schoorsteenpieten' mee. Dit zijn pieten met roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.
De sinterklaascomités in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Meppel hebben samen afgesproken dat er voor een aanzienlijk deel pieten mee gaan lopen die eruitzien alsof ze net door de schoorsteen zijn gekomen. De traditionele Zwarte Piet zal ook nog van de partij zijn.
'Met deze aanpassing blijven de traditie en het aloude sinterklaasverhaal overeind en wordt de uitvoering van piet in lijn gebracht met wat al jaren aan kinderen wordt verteld', aldus de organisatoren. Ze hopen zo een einde te maken aan de onduidelijkheid over de toekomst van het uiterlijk van Zwarte Piet.

Zwartepietendiscussie

'We horen vaak dat mensen de discussie zat zijn', zegt Peter Boelhouwer, voorzitter van de intocht in Den Haag. 'Ook naar die geluiden willen we luisteren. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen.' De vijf organisatoren hopen dat andere steden hun voorbeeld zullen volgen en helpen ook scholen.