Van Aartsen: Opvang vluchtelingen kost Den Haag 4 miljoen euro

DEN HAAG - De opvang van vluchtelingen gaat de gemeente Den Haag 4 miljoen euro kosten. Dat zegt burgemeester Jozias van Aartsen tegen Omroep West. 'Dat moet je afzetten tegen een bedrag van 1 miljard euro, dat we als stad uitgeven aan bijstand en armoedebestrijding. Wat dat betreft valt het wel mee.'
Van Aartsen was dinsdagavond te gast in een uitzending van het Radio West-programma Studio Haagsche Bluf. Een uur lang gaf hij uitleg over het dinsdag genomen besluit om op
en vragen van luisteraars te beantwoorden.
De burgemeester benadrukte dat Den Haag wil bijdragen aan een langetermijnoplossing. Zo wordt het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Anna van Hannoverstraat tot eind dit jaar gebruikt voor noodopvang van 600 mensen. Daarna komen er statushouders te wonen, mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Zo komt er ruimte vrij in asielzoekerscentra.

Verbouwing

Om het gebouw geschikt te maken, vindt er een verbouwing plaats. 'Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer het gebouw klaar is, maar waarschijnlijk de tweede helft van volgend jaar', zei Van Aartsen in de uitzending.
Den Haag besloot halverwege september na veel wikken en wegen om zo'n 700 statushouders een plek te geven. Dinsdag werden de plannen uit de doeken gedaan. Naast opvang in het voormalig ministerie, komen er ook asielzoekers in het gebouw van Parnassia aan de Kiwistraat en in een gemeentelijk gebouw aan de Scheveningseweg 90.