Blingbling uit bronstijd is volgens Universiteit Leiden 'unieke topvondst'

Unieke schatten uit de late bronstijd
Unieke schatten uit de late bronstijd © Minja Hemminga
LEIDEN - Een 'unieke topvondst' uit de bronstijd die tot nu toe geheim werd gehouden, is donderdagmiddag in Leiden gepresenteerd. 'Het gaat om een type sieraden dat maar zelden in Nederland wordt aangetroffen', zegt de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.
Archeologen hebben in Noord-Holland vijftien bronzen voorwerpen van ongeveer 2800 jaar oud gevonden. Onderzoekers ontdekten de mantelspelden, arm- of enkelbanden en ringen in een sloot bij provinciale weg N23.
De bronzen voorwerpen lagen bij elkaar in een sloot die deel uitmaakt van een nederzetting uit de late bronstijd (1100 - 800 voor Christus). De opgraving vond begin dit jaar plaats bij de provinciale Westfrisiaweg (N23). Bij de sieraden vonden de onderzoekers ook 'gereedschappen' van vuursteen. Deze gecombineerde vondst is volgens de Universiteit van Leiden 'uniek voor Nederland'.

Voorwerpen bewust verstopt in moerassen

De voorwerpen zijn bewust bij elkaar gelegd in de drassige bodem langs de sloot. Dat gebeurde in de bronstijd vaker. Duizenden objecten zijn op die manier 'verstopt' in moerassen, rivieren en andere natte gebieden in Europa, aldus de archeologen. Mogelijk werd dit gedaan om de hoeveelheid brons schaars te houden. Het metaal stond in hoog aanzien.
De mantelspelden zijn vermoedelijk geïmporteerd uit Scandinavië, de armbanden zijn mogelijk gemaakt in de zuidelijke Nederlanden. De herkomst van de overige voorwerpen is nog onduidelijk.
Wie de bronzen sieraden wil zien kan van 16 tot en met 26 oktober terecht in het archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum.