Hoe denken kinderen over Zwarte Piet? Universiteit Leiden doet onderzoek, maar vreest bedreigingen

LEIDEN - Hoe kijken kleine kinderen aan tegen Zwarte Piet? Wetenschappers van de Universiteit Leiden gaan onderzoek doen naar deze vraag, omdat daar volgens hen nog niets over bekend is. Ze willen weten of kinderen een verband leggen tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur. Of dat ze Pieten volledig als fantasiefiguren zien.
Onderzoeksassistent Sofie Janssen gaat de komende maanden bij zo’n tweehonderd gezinnen langs in Zuid- en Noord-Holland. Samen met enkele studenten gaat ze kinderen van 5, 6 en 7 jaar enkele 'speelse taakjes' geven om erachter te komen wat zij van Zwarte Piet vinden. In deze leeftijd zijn de kinderen oud genoeg om de taken uit te voeren en jong genoeg om nog in Sinterklaas te geloven.
De kinderen moeten onder meer kaarten bij elkaar zoeken en een filmpje bekijken. Meer kan Janssen nog niet onthullen over de onderzoeksmethode. ‘Als ouders weten wat voor taken we de kinderen precies geven, komen die kinderen dat misschien al te weten. Dat kan de resultaten beïnvloeden’, zegt Janssen.

Bedreigd

De werving voor het onderzoek is nog in volle gang. Ouders die hun kinderen graag willen laten meedoen, kunnen hen opgeven via de website van de universiteit. Het onderzoek is naar verwachting voor 5 december klaar.  
Omroep West wilde een tv-reportage maken over het onderwerp, maar daar wilden de onderzoekers niet aan meewerken uit angst voor bedreigingen. Wetenschappers van de universiteit die eerder onderzoek hebben gedaan naar Zwarte Piet, hebben ‘hele nare bedreigingen’ ontvangen.