Golf van auto-inbraken treft buurt Bosweide in Den Haag, bewoners Ypenburg bezorgd

Dit is één van de auto's in Bosweide waarin is ingebroken.
Dit is één van de auto's in Bosweide waarin is ingebroken. © Thomas van Meerten via Twitter
DEN HAAG - Bewoners van de buurt Bosweide, in de Haagse wijk Ypenburg, maken zich zorgen. De afgelopen tweeënhalve week is er al vijf keer 's nachts in auto's ingebroken. Bij de inbraken zijn de auto-alarmen niet afgegaan, dus werd de politie ook niet meteen gebeld. Bewoners van de buurt hebben een buurt-app en daarin stapelden de meldingen zich op.
In de nacht van dinsdag op woensdag was het weer raak: bij een BMW werd het hele dashboard eruit gesloopt. Volgens de eigenaar zijn het meestal auto's van dat merk: van de zes inbraken waren er vier in BMW's en één in een Mercedes. Verder was er nog een auto waar de velgen van waren gestolen.
Volgens de eigenaar gaan de dieven op een bijzondere manier te werk: ze zouden bij een winkelcentrum met een apparaat de code van de afstandbediending van de centrale deurvergrendeling scannen, achter de auto aanrijden en daarna kijken waar bij welk huis die staat. Vervolgens zouden ze 's nachts terugkomen om de klus af te maken, zonder dat ze dus een autosleutel nodig hebben.

Camerabeelden

Een bewoner van de Wingerd heeft een camera aan de gevel van zijn huis hangen. Die heeft de eigenaar van de BMW laten weten dat er in de nacht van dinsdag op woensdag tussen twee en drie uur 's nachts twee jongens of mannen te zien zijn geweest.

Intussen heeft de eigenaar een afspraak gemaakt voor een gesprek met de politie. In een reactie aan Omroep West laat de politie weten dat het onderzoek naar de inbraken nog loopt, maar dat het waarschijnlijk niet gaat om een gelegenheidsdief of om gelegenheidsdieven: bijvoorbeeld een airbag is niet zo eenvoudig te demonteren. Kennelijk zijn het personen die hier gericht naar op zoek waren. Vijf inbraken in tweeënhalve week noemt de politie 'opvallend'.