Gedwongen verhuizing wijkvereniging De Kruin in Den Haag zorgt voor onvrede en hoge kosten

DEN HAAG - De verhuizing van wijkvereniging De Kruin van de Haagse Bomenbuurt naar de Bloemenbuurt lijkt vooral verliezers op te leveren. De Kruin wil niet naar de Bloemenbuurt en de bewoners van de Bloemenbuurt willen de Kruin niet. Bovendien kost de verhuizing de gemeente Den Haag meer dan een half miljoen euro en dat is veel meer dan begroot. Toch zet wethouder Joris Wijsmuller (HSP) de verhuizing door.
De Kruin moet weg uit de Acaciastraat omdat de gemeente
waar het wijkgebouw op staat heeft verkocht aan particuliere huiseigenaren die hier hun woningen op willen gaan bouwen. Het gebouw moet dus gesloopt worden.
De wijkvereniging heeft zich lange tijd verzet tegen het gedwongen vertrek maar na bemiddeling van een mediator is er toch een oplossing gekomen. De Kruin krijgt een nieuwe plek in een pand in de Anemoonstraat, waar al een kinderdagverblijf en wijkberaad de Hyacint in zitten.

'Slikken of stikken'

De Kruin heeft tegen heug en meug getekend voor deze oplossing, zegt voorzitter Marti de Neef. Eigenlijk vindt zij de Anemoonstraat te ver weg voor de leden en ze vreest dat sommige bezoekers zullen afhaken. 'Maar het was slikken of stikken', zegt De Neef.
Wijkberaad de Hyacint zit op zijn beurt niet te wachten op de komst van De Kruin. Omwonenden verwachten overlast zoals verkeers- en parkeerproblemen door de vele bezoekers die de wijkvereniging met zich meebrengt. Daarnaast moet er voor De Kruin een aanbouw gebouwd worden aan de Hyacint. Volgens het wijkberaad tast dit de stadstuin en de stijl van het bestaande gebouw aan. Bewoners hebben bezwaar gemaakt tegen de verhuisplannen.

Hogere kosten gemeente Den Haag

Ook de gemeente Den Haag schiet er bij in. De gemeente was uitgegaan van een budget van 294 duizend euro, bestemd voor onder andere verhuiskosten en een zogenaamde inhuurgroeiregeling van ien jaar. Dat betekent dat De Kruin de eerste tien jaar niet de volledige huur hoeft te betalen, zodat de vereniging kan wennen aan de stijging van de huurlasten.
Maar hier bovenop is een extra gemeentelijke bijdrage nodig van 240 duizend euro. Dat is nodig voor onder meer de hogere bouwkosten, de bouw van een invalidetoilet en de kosten voor een groen, duurzaam dak. Dat laatste is een eis van de Welstandscommissie. In totaal kost de verhuizing dus 534 duizend euro.

Juridisch bindend

Ondanks deze forse kostenoverschrijding gaat de gemeente door met de verhuizing, schrijft wethouder Wijsmuller aan de gemeenteraad. Als argument geeft hij dat de gemeente voor een 'consistente koers kiest'. 'De zeven gezinnen die meer dan een jaar geleden een optie hebben genomen kunnen hun eigen huis gaan bouwen en De Kruin krijgt een passende alternatieve locatie', schrijft Wijsmuller.
Verder ligt er een uitkomst van de mediation die juridisch bindend is en waarvoor de gemeenteraad opdracht heeft gegeven. Bovendien zou stopzetting van het project veel onzekerheid opleveren, ook in financiële zin. De gemaakte kosten moeten worden afgeboekt en als De Kruin in de Acaciastraat zou blijven dan moet het pand flink opgeknapt worden. 'Het college vindt dit een ongewenst scenario', schrijft Wijsmuller.
Groep de Mos/Ouderenpartij heeft raadsvragen gesteld over de kwestie. De partij vindt het 'belachelijk dat er een oplossing voor De Kruin is geforceerd'.