'Zwarte Piet in veel gemeenten gewoon zwart'

Een Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink.
Een Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink. © ANP
DEN HAAG - Ondanks de felle discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet verandert er in de meeste gemeenten nauwelijks iets aan zijn of haar kleur, tijdens de intocht van Sinterklaas. Dat concludeert het AD op basis van onderzoek onder 262 gemeenten in Nederland.
In 86 procent van de gevallen zijn zwarte pieten zwart of bruin van kleur, 6 procent introduceert nieuwe varianten en zo'n 8 procent van de gemeenten heeft nog geen besluit genomen. Onder andere de gemeente Den Haag is zo'n stad waar een nieuwe variant meeloopt met de Sint: daar doet
.
Volgens de krant vinden veel gemeenten het verwijt van racisme 'onzin', of vinden zij dat het personage al genoeg is veranderd. Daardoor zouden verwijzingen naar slavernij al zijn weggehaald, stellen zij.

Scholen maken wel aanpassingen

Tijdens intochten mag het uiterlijk van Zwarte Piet intact blijven, veel scholen maken wel aanpassingen. Op basisscholen in Den Haag zijn tijdens de Sinterklaasperiode geen zwarte pieten te vinden, en ook scholen elders in de regio weren de traditionele versie van Zwarte Piet.