Einde dierproeven in BPRC Rijswijk in zicht? Fonds moet dierproeven overbodig maken

Proefdier
Proefdier © ANP
RIJSWIJK - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil uitvindingen stimuleren die dierproeven overbodig maken. Dat staat in een brief van de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Bij het BPRC in Rijswijk worden dierproeven gedaan op apen. 'Wij steunen dit van harte!'
Ze steunt het idee van een denktank voor de oprichting van een fonds proefdiervrije innovaties. Ze gaat overleggen met diverse betrokkenen, schrijft ze.
Dijksma wil de aanloopkosten voor het fonds betalen. Alleen op voorwaarde dat (publiek-) private partijen geld toezeggen.

'Niemand doet graag dierproeven'

Het BPRC steunt dit plan dus. 'Niemand doet graag dierproeven, wij zelf ook niet', zegt een woordvoerder van het apencentrum. 'Het moet omdat veel dingen niet op andere manier getest kunnen worden. Maar we werken graag mee aan onze eigen opheffing.'
Het duurt nog volgens het BPRC nog wel even voordat het echt niet meer nodig is om op dieren te testen. Het apencentrum zoekt overigens wel al een tijd naar manieren om geen dierproeven te doen. Met succes: zo is er een malariamiddel getest op cellen waardoor er geen apen gebruikt hoefden te worden.