Den Haag wil minimumjeugdloon afschaffen: 'Het is leeftijdsdiscriminatie'

DEN HAAG - Den Haag wil af van het minimumjeugdloon. De SP in de Haagse gemeenteraad dient hierover donderdag een motie in en het lijkt erop dat het voorstel een meerderheid krijgt. De partij wil dat de gemeente voortaan alleen in zee gaat met ondernemingen waar jongeren vanaf 18 jaar geen jeugdloon, maar een 'volwassen' minimumloon krijgen.
Het jeugdloon is voor de SP een doorn in het oog. Jongeren van 18 jaar krijgen een uurloon van bijna 4 euro per uur, terwijl iemand van 23 jaar die hetzelfde werk doet bijna 9 euro per uur krijgt. Dat is oneerlijk vindt de partij omdat er 'gelijk loon, voor gelijk werk' betaald zou moeten worden door werkgevers.
'Het is een rare tegenstelling: als je 18 jaar bent mag je wel stemmen en moet je zorgpremie betalen maar je krijgt slechts 45 procent van het minimumloon', zegt SP-fractievoorzitter Bart van Kent in de Haagse gemeenteraad. 'Dit lage salaris betekent voor veel jongeren van 18 dat zij nog niet zelfstandig kunnen leven.'

'Leeftijdsdiscriminatie'

De vakbond FNV strijdt al langer tegen het jeugdloon. 'Het is leeftijdsdiscriminatie', zegt Michiel Kruijff van FNV Young & United. 'Mensen van 18 hebben vaak een beroepsopleiding afgerond en willen aan de slag. Ze krijgen alleen een schijntje betaald als je het vergelijkt met werknemers van 23 jaar en ouder.'
De SP wil dat jongeren die bij de gemeente Den Haag werken het minimumloon krijgen en niet het jeugdloon. Ook moeten er voorwaarden gesteld worden aan bedrijven bij aanbestedingen.

'Gemeente moet goede voorbeeld geven'

'De gemeente moet het goede voorbeeld geven en jongeren geen jeugdloon maar een minimumloon uitbetalen', zegt Van Kent. 'Daarnaast moet het stadhuis voortaan aan leveranciers waarvan de gemeente diensten afneemt, als voorwaarde stellen dat het bedrijf geen minimumjeugdloon uitbetaalt aan 18-plussers.'
Donderdag dient de SP een motie hierover in tijdens een gemeenteraadsvergadering over de begroting. Het voorstel lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen van D66, PvdA, Haagse Stadspartij, GroenLinks en Groep de Mos/Ouderenpartij.

VVD: werk wordt duurder

De VVD in de Haagse gemeenteraad ziet niets in het voorstel. Volgens de partij wordt werk duurder als het jeugdloon wordt afgeschaft. 'En dat gaat weer ten koste van de werkgelegenheid in de stad en daar willen we juist iets aan doen', zegt VVD-raadslid Ingrid Michon.
Toch zijn er al twee steden die Den Haag voor zijn gegaan. In Amsterdam en Zwolle hebben de gemeenteraden zich al in meerderheid uitgesproken voor een jeugdloonvrije stad.