Monument MH17 komt in Den Haag, Eindhoven of op Schiphol

© ANP
DEN HAAG - Het nationale monument voor de neergeschoten vlucht MH17 komt mogelijk in Den Haag te staan. Dat heeft Stichting Vliegramp MH17 aan het ANP laten weten. Nabestaanden van de slachtoffers kunnen vanaf zaterdag stemmen over de plek. Ook Eindhoven of Schiphol-Vijfhuizen zijn plekken waar het monument kan komen te staan.
Het is de bedoeling dat in december duidelijk wordt wat de definitieve plek wordt. Vanaf dat moment gaat de stichting werken aan de oprichting van het monument. De drie mogelijke locaties zijn door de nabestaanden zelf aangedragen.
Den Haag is voorgesteld omdat het de stad van Vrede en Recht is. Er zou een 'verbrokkeld' monument moeten komen dat bestaat uit tien elementen: één centraal element achter het Vredespaleis en negen bij de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen. In het Haagse World Forum kunnen in dat geval herdenkingen worden gehouden.

Vliegbasis

Eindhoven is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers zijn thuisgekomen. Het monument zou moeten komen op vliegbasis Eindhoven waar de slachtoffers in kisten uit de vliegtuigen werden gedragen. Herdenkingen kunnen worden gehouden in een terminal van de vliegbasis. Een alternatieve plek voor het monument is in de stad Eindhoven bij het karakteristieke Evoluon-gebouw.
Schiphol-Vijfhuizen is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers in het vliegtuig zijn gestapt. Het voorstel is dat daar voor ieder slachtoffer een boom wordt geplant door of namens de nabestaanden. De groei van de bomen houdt symbolisch de gedachtenis aan de slachtoffers levend. Ook wordt er een monument geplaatst. In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen de herdenkingen worden georganiseerd.

Oprichting monument

Stichting Vliegramp MH17 is vorig jaar opgericht, met als een van de doelstellingen de oprichting van een monument voor de vliegramp.