Nederland na spannende finale wereldkampioen korfbal

Finale WK korfbal, Nederland-België
Finale WK korfbal, Nederland-België © OrangePictures
DEN HAAG - Nederland is voor de negende keer in de geschiedenis wereldkampioen korfbal geworden. In een kolkende Lotto Arena (voorheen Sportpaleis Antwerpen), waar 5000 toeschouwers aanwezig waren waaronder de koning van België, won Oranje zeer moeizaam de WK-finale van België met 27-18.
Het was een uiterst spannende wedstrijd waarbij België steeds slechts één of twee punten achter Nederland stond. Halverwege de tweede helft misten beide ploegen cruciale kansen, Nederland om uit te lopen en België om langszij te komen. Een kwartier voor tijd kwam Nederland op 18-15.


Lees nog meer nieuws over kampioenen en winnaars op
Dat bleek uiteindelijk de beslissing. De 18-16 werd vervolgens opgevolgd door vier treffers op rij en zes minuten voor tijd stond Nederland op een comfortabele 22-16 voorsprong. Die ruime voorsprong werd niet meer uit handen gegeven door de ploeg van de Haagse bondscoach Wim Scholtmeijer.
Voor de tiende keer werd het WK korfbal gehouden. Alle finales gingen tot nog toe tussen Nederland en België. De zuiderburen wonnen eenmaal (1991), Nederland alle andere finales (1978, 1984, 1987, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2015). Nooit eerder was een finale zo spannend.

Regio

Het Nederlands team bestaat uit zeven regiospelers. TOP/Quoratio uit Sassenheim wordt vertegenwoordigd door Friso Boode, Barbara Brouwer, Jet Hendriks, Nick Pikaar, Mick Snel en Celeste Split. Mirjam Maltha is de enige speelster van Fortuna/Delta Logistek (Delft).
Vanwege de grote regionale inbreng zond TV West de finale van het WK korfbal zondagmiddag live uit op televisie. Maandagavond in TV West Sport is er een uitgebreide terugblik te zien van de eindstrijd.