'Aloude Zwarte Piet op veel scholen welkom'

Zwarte Piet en sinterklaas tijdens een intocht.
Zwarte Piet en sinterklaas tijdens een intocht.
DEN HAAG - Veel scholen passen het uiterlijk van Zwarte Piet tijdens de komende sinterklaasviering niet aan. Dat concludeert de Algemene Onderwijs Bond (AOb) na een enquête onder 4000 leden. Zo'n 65 procent van de ondervraagden geeft aan de uitstraling te laten zoals die was.
Vooral Rooms-Katholieke scholen blijven
vasthouden aan de aloude Zwarte Piet. Zo'n 74 procent van de AOb-leden die op deze scholen werken, zegt niets te veranderen. Een derde geeft aan dat er niets verandert omdat de discussie niet speelt op hun school.
Scholen die het uiterlijk van Piet wel veranderen of al hebben veranderd, doen dit vooral door zwarte vegen aan te brengen op het gezicht (24 procent) of een mix te maken van kleuren (23 procent).

Witte en zwarte scholen

Ook het type school speelt een rol. Op 70 procent van de ‘witte scholen’ wil men geen verandering. Bij ‘zwarte’ scholen is dit percentage 40 procent.
Op Haagse scholen wordt Zwarte Piet wel ontdaan van ‘discriminerende kenmerken’. Het gaat daarbij om de overdreven rode lippen, het kroeshaar, de oorbellen, de zwarte schmink. Zo'n 12.000 proteststemmen, die raadslid Richard de Mos ophaalde, veranderden niets aan dit voornemen.