Midden-Delfland ontvangt relatief weinig geld van Rijksoverheid, Den Haag meeste in onze regio

© ANP
MIDDEN-DELFLAND - De Rijksoverheid is relatief weinig geld kwijt aan de gemeente Midden-Delfland. Per inwoner gaat er 948 euro aan uitkeringen vanuit het Rijk naar Midden-Delfland. Daarmee hoort de gemeente tot de drie Nederlandse gemeenten die minder dan 1.000 euro ontvangen.
Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Atlas van de rijksuitgaven 2015. Die wordt uitgegeven door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden
, verbonden aan de
.
Koploper is het Limburgse Heerlen, waar maar liefst 3.468 euro per inwoner naartoe gaat. In onze regio kost Den Haag de overheid het meeste geld: 2.911 euro per inwoner.

33 miljard euro

Nederlandse gemeenten ontvangen via 64 verschillende rijksuitkeringen 33 miljard euro, becijferde het COELO. Dat geld wordt verdeeld aan de hand van een aantal verdeelmaatstaven, bijvoorbeeld de hoogte van de ozb-opbrengsten van een gemeente. Plaatsen waar de huizenprijzen laag zijn, bijvoorbeeld in Gronings aardbevingsgebied, ontvangen relatief meer geld.
Ook grote steden, zoals Den Haag, ontvangen meer geld. Voor een deel komt dat door de centrumfunctie van dit soort gemeenten, die hoge kosten met zich meebrengt.

Hoger inkomen

Grote steden en gemeenten in Noordoost-Groningen, Noord-Friesland en Zuid-Limburg krijgen naar verhouding dus meer geld. Gemeenten als Midden-Delfland (948 euro), Bloemendaal (895 euro) en Blaricum (990 euro) zijn kleiner, en het inkomen is hier gemiddeld wat hoger. Deze gemeenten ontvangen dus minder geld.