Krentenbollen, mandarijnen en boterhammen met kaas tijdens schoolontbijt

DEN HAAG - Snel even een boterham met hagelslag naar binnen schuiven zit er voor veel basisschoolleerlingen deze week niet in. Het is de week van het Nationaal Schoolontbijt en dus leren de kinderen alles over gezond ontbijten én wordt er ontbeten met bijzondere gasten.
Tientallen Haagse scholieren moesten woensdagochtend zónder ontbijt de deur uit. De basisschoolleerlingen mochten namelijk ontbijten op het Binnenhof met Eerste- en Tweede Kamerleden. Op tafel stonden geen tosti’s en bolletjes met chocopasta klaar, maar een verantwoord ontbijtje: krentenbollen, boterhammen met kaas en mandarijnen.
Of alle Kamerleden zelf ook altijd zo verantwoord eten is nog maar de vraag. Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol biechtte op af en toe best te genieten van een ontbijtje met een gebakken ei met spek.

Speciaal ontbijt in Rijswijk

Ook basisschool Het Zonnelicht in Rijswijk deed mee aan het Nationale Schoolontbijt. Het ontbijt was extra speciaal. Er werd namelijk bij het belangrijke hindoestaans lichtfeest Divali stilgestaan. Het feest van de duizend lichtjes is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart.
'Het is belangrijk dat kinderen stilstaan bij verschillende vieringen van culturen en religies. Uiteraard kennen wij ook Sint Maarten maar omdat wij 85 procent allochtone kinderen op school hebben, is een hindoefeest ook belangrijk', zegt lerares Shaistah.  

Duizenden ontbijtjes

Zo'n 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen ontbijten deze week samen. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket met vers brood, beleg, fruit en groente.