Bewoners Leidschendam-Voorburg organiseren eigen burgerreferendum over komst azc

© ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Een aantal bewoners in Leidschendam-Voorburg organiseert een officieus burgerreferendum over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente. De inwoners kunnen via een brief aangeven of ze voor of tegen de komst ervan zijn. De uitslag van dit referendum wordt 2 december aangeboden aan de gemeenteraad.
Volgens initiatiefnemer Rob de Groot hebben ze deze stap gezet, omdat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente. 'De gemeente organiseerde enkele inspraakavonden, maar daar werd nauwelijks geluisterd naar de bewoners. We hebben daarom maar besloten het heft in eigen handen te nemen.'
Samen met enkele ondernemers heeft De Groot het referendum gefinancierd. De initiatiefnemers laten de komende dagen 30.000 brieven bezorgen bij de inwoners van Leidschendam-Voorburg. Alleen de huizen met een Nee/Nee-sticker op de brievenbus ontvangen geen brief. Middels deze brief kunnen de bewoners aangeven of ze voor of tegen de komst van het azc zijn.

Geen officieel referendum

'Niemand doet wat in onze ogen. Daarom hebben we besloten deze stap te zetten', vertelt De Groot. 'Het is geen officieel referendum, maar we willen de gemeente in ieder geval laten weten hoe de bewoners van Leidschendam-Voorburg denken over de mogelijke komst ervan. Als de meerderheid voor dan laten we dit ook weten.'
De uitslag wordt 2 december aangeboden aan de gemeenteraad, omdat er 15 december gestemd wordt over de komst van het azc. Het azc komt mogelijk op het terrein van Schakenbosch in Leidschendam. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil hier 800 vluchtelingen onderbrengen in twee gebouwen van de voormalige psychiatrische instelling.

Tegen plan

Daarbij zouden twee semipermanente panden bijgeplaatst moeten worden. Het COA wil het pand in ieder geval voor vijf jaar gaan gebruiken. De grootste fractie in de raad, Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg, gaf in augustus aan tegen dat plan te zijn.
De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen