Justitie eist celstraf tegen oud-PVV'er Van der S. voor verleiden meisjes tot seks

Oud-PVV'er Van der S.
Oud-PVV'er Van der S. © ANP
DEN HAAG - Het OM eist een celstraf van 5 maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen voormalig Europarlementariër Daniël van der S. (35) uit Den Haag omdat hij geprobeerd zou hebben drie minderjarige meisjes te verleiden tot seks. De officier van justitie beschuldigde de oud-politicus dinsdag bij de Haagse rechtbank van 'loverboy-achtige praktijken'.
Naast de celstraf eiste de officier ook nog een werkstraf van 240 uur tegen Van der S. Hij. zat van 2011 tot 2014 in het Europees Parlement, eerst als lid van de PVV en later als onafhankelijk lid. Hij gaf een dochter van zijn politiek medewerkster
, alle drie tussen de 15 en 17 jaar oud,  geld voor onder meer kleren. Van der S. trakteerde op sigaretten, drank, een etentje met oesters en champagne,  en beloofde een iPhone  en een overnachting in een luxehotel.
In berichten via Whatsapp en Facebook zou hij de dames wel om een tegenprestatie gevraagd hebben. 'Ik wil wel eens iets terugzien', zou hij geschreven hebben. Hij liet een slachtoffer weten dat ze 'goddelijk mooi en prachtig was', en vertelde dat hij 'geen monnik' was. Hij kon ze 'mooie dingen' leren die jongens van hun eigen leeftijd helemaal niet kenden.  

Ontuchtige handelingen

'De verdachte probeerde ze op zeer geniepige wijze te bewegen tot ontuchtige handelingen', zei de officier van justitie dinsdag. 'Dit roept het beeld op van loverboy-achtige praktijken.' Volgens de officier probeerde Van der S. de meiden te imponeren met zijn baan als Europarlementariër. Hij schreef ze over zijn bezoeken aan verre landen, en typeerde zichzelf als  'een halve BN’er en een belangrijk politicus'.
'Mijnheer zag er ook geen probleem in om een meisje aan de harddrugs te krijgen', vertelde de officier van justitie. Van der S. zou zelf geregeld cocaïne gekocht hebben , en zou een van de slachtoffers het spul ook aangeboden hebben. Ze ging daar niet op in.

Geen seks, wel financiële steun

Van der S. heeft ook nooit seks gehad met de drie meiden. Hij ontkende bij de politie dat dit zijn bedoeling was. Hij wilde de meiden alleen maar financieel steunen, verklaarde hij tegen de agenten.  Hij had het zelf vroeger niet breed gehad.
Zijn advocaat vroeg de Haagse rechtbank dinsdag om de hele strafzaak af te blazen. Nadat dit verzoek was verworpen, weigerde Van der S. de zitting verder bij te wonen. In een schriftelijke verklaring die zijn advocaat voorlas, zei Van der S. wel 'woedend' te zijn over de 'belachelijke beschuldigingen' van het OM.  Daardoor is zijn leven volgens de oud-politicus zijn leven 'geruïneerd'. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.