Historische mijnenveger Mercuur verdwijnt uit Scheveningen en wordt misschien gesloopt

De Mercuur verdwijnt uit Scheveningen.
De Mercuur verdwijnt uit Scheveningen. © archief Omroep West).
DEN HAAG - De voormalige mijnenveger Hr. Ms. Mercuur verdwijnt uit de haven van Scheveningen. Dat meldt het Ministerie van Defensie. De Stichting Behoud Maritieme Monumenten die de exploitatie van het museumschip deed, houdt er op 1 januari mee op. ‘Het gaat me enorm aan het hart’, zegt schout-bij-nacht bd Steven Muetstege, voorzitter van de stichting.
Vorig jaar werd asbest gevonden aan boord van het museumschip dat in 1953 te water werd gelaten. Dat wordt op dit moment verwijderd. Defensie wilde het schip na de grote schoonmaakbeurt gratis aan de stichting geven.
Maar dat gaat niet lukken, zegt Muetstege. ‘Het schip is sinds februari dicht en zou pas op zijn vroegst rond de zomer weer open kunnen. In die tijd zijn er veel vrijwilligers opgestapt en zijn we door de bodem gezakt. Dan moet je je verlies nemen en ermee stoppen.’

Hr. Ms. Onverschrokken

De Mercuur was sinds 1992 in bruikleen van Stichting Behoud Maritieme Monumenten, maar is nog altijd eigendom van de Koninklijke Marine. Het schip heeft een bewogen carrière achter de rug.
Begin jaren '50 werd het ingezet als Hr. Ms. Onverschrokken, om een enorme hoeveelheid explosieven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in zee waren terechtgekomen, op te ruimen. Vanaf begin jaren '70 werd het vaartuig omgebouwd tot torpedowerkschip. Toen veranderde de naam ook in Hr. Ms. Mercuur. In 1987 was het afgelopen met de actieve dienst en verdween de Mercuur in de mottenballen.

'Zelf varen zal Mercuur nooit meer'

Waar het schip nu naartoe gaat, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat het waarschijnlijk over zee ergens heen gesleept gaat worden. ‘Zolang je niet over de oceaan gaat, moet dit kunnen’, zegt de schout-bij-nacht bd. ‘Maar zelf varen zal de Mercuur nooit meer. De machines hebben te lang stilgestaan en er zitten ook geen schroeven meer onder’.
De toekomst is erg onzeker. Er is ook een mogelijkheid dat het schip gesloopt wordt. Defensie vindt het ook jammer dat de stichting stopt met de exploitatie. ‘We hebben echt aangeboden te helpen. De asbestsanering betalen wij en we hebben aangeboden garant te staan voor sloopkosten als het schip over een jaar of 10 echt op zou zijn. Maar dit mocht helaas niet baten. Erg jammer, het is een prachtig schip en Scheveningen was een mooi plekje.'