Aloysius College: Gemeente Den Haag trekt half miljoen euro uit voor ex-leerlingen

Het Aloysius College in Den Haag
Het Aloysius College in Den Haag © Dirk Verhoeven
DEN HAAG - De gemeente Den Haag trekt een bedrag van ruim een half miljoen euro uit voor de begeleiding van ex-leerlingen van het Haagse Aloysius College (AC). De leerlingen moesten overstappen naar andere scholen omdat het AC eind van dit schooljaar de deuren sluit. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) vond het niet langer verantwoord om de school open te houden.
Staatssecretaris Dekker heeft
omdat het AC er financieel slecht voorstaat. Ook zou de kwaliteit van het onderwijs
, zo staat in een rapport van de Onderwijsinspectie.
Bijna alle zeshonderd leerlingen moesten daarom op zoek naar een nieuwe school. Alleen de eindexamenleerlingen mogen dit schooljaar afmaken op het AC.

Leerachterstanden voorkomen

Voor de leerlingen die naar andere scholen zijn gegaan, heeft de gemeente een bedrag uitgetrokken van maximaal 532.000 euro. Dit geld is bedoeld om leerachterstanden te voorkomen, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Ook kan het geld gebruikt worden voor de opvang van leerlingen vanwege de 'sociaal-emotionele impact van de overstap'.
Schoolbesturen die ex-leerlingen van het AC opvangen kunnen de subsidie aanvragen. Het gaat dan alleen om schoolbesturen die betrokken zijn geweest bij het plan van aanpak dat gemaakt is voor het overstappen van leerlingen. De hoogte van het bedrag dat scholen kunnen krijgen is afhankelijk van het aantal scholieren dat opgevangen wordt.

Geen subsidie eerdere overstappers


Bovendien geldt de regeling alleen voor leerlingen die per 23 november zijn overgestapt. Alle leerlingen die voor die datum al naar een andere school zijn gegaan, hebben geen recht op subsidie.