Marit Bouwmeester derde voor slotdag WK zeilen

Marit Bouwmeester.
Marit Bouwmeester. © Richard Langdon
DEN HAAG - Marit Bouwmeester gaat de slotdag van het WK Laser Radial op het water voor Oman in als nummer drie van het klassement. De zeilster, die aanspraak maakt op de verkiezing Haags sportvrouw van het jaar, moest woensdag één plaats toegeven nadat ze als tiende en vierde was gefinisht. Die eerste klassering kon ze wegstrepen als schrapresultaat.
Bouwmeester zag de Belgische Evi van Acker de leiding overnemen van de Deense Anne-Marie Rindom. Van Acker finishte als vierde en zesde en kwam uit op 32 punten. Rindom bezet met hetzelfde puntentotaal de tweede plaats. Bouwmeester, aangesloten bij het nationaal trainingscentrum in Den Haag, staat op 36.
De vloot gaat donderdag nog tweemaal - het WK kent geen medalrace - het water op. 'We gaan voor het hoogst haalbare', zei bondscoach Jaap Zielhuis strijdvaardig. 'Het mooie is, het begint allemaal opnieuw, bijna met een schone lei. Er zitten maar vier punten tussen.'

Weersvoorspelling

Er staat volgens de weersvoorspelling minder wind op de slotdag. 'Dat kan in ons voordeel werken omdat er dan meer in het spel zit. We hadden het niet zo heel spannend willen maken, maar helaas wordt het dat wel. Helaas is Marit eerder tegen een ‘unforced error’ aangevaren met die diskwalificatie. Dat maakt het allemaal zwaar deze week. Je vaart toch een beetje met de rem erop.'
Maxime Jonker, lid van de Nederlandse talentenploeg, vond haar naam na tien races terug op de knappe zevende plaats met 81 punten, nog vóór gerenommeerde Laser-zeilsters als Xu Lijia (Chn) en Alison Young. Deze Britse kwam woensdag in de tweede wedstrijd als eerste over de finishlijn. Daphne van der Vaart, de andere vertegenwoordigster van 'Jong Oranje', is 26ste.