Nieuw jeugdbeleid Den Haag: 'Iedere jongere moet zich veilig en prettig voelen in de stad'

DEN HAAG - Voor ieder kind een veilige, gezonde en prettige omgeving om in op te groeien. Dat is de droom die de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) heeft bij het vorm geven van een nieuw jeugdbeleid. Woensdag presenteerde zij daarvan de uitgangspunten.
De plannen zijn opgesteld mede in samenspraak met de jongeren en ouders zelf. De komende tijd worden de eerste ideeën verder vorm gegeven, ook in nauwe samenwerking met die jongeren. ‘We moeten de nieuwe generatie serieus nemen,’ aldus de wethouder.
Engelshoven spreekt van kansen creëren. ‘De mogelijkheid om zijn of haar talenten te ontwikkelen en iets te maken van zijn of haar leven.' Daarnaast moet er meer aandacht komen voor preventie. Voordat jongens en meiden in de echt zware ellende belanden, moeten ze al worden geholpen. Dat is niet alleen goedkoper, het voorkomt ook dat ze echt afglijden, is het idee.
Of als er problemen zijn in bepaalde gebieden van de stad, gaat de gemeente samen met bewoners en betrokken organisaties zoals het buurt- en jongerenwerk hard aan de slag om te voorkomen dat het helemaal uit de hand loopt.
Een voorbeeld is de wijk Bouwlust. Daar was veel overlast en er werd besloten ‘massief’ in te zetten. Van Engelshoven: ‘We zijn er daar nog niet, maar er zijn wel essentiële verbeteringen opgetreden. Het is een voorbeeld van inzetten op daar waar het, het hardst nodig is.’