Schoonmakers ministerie willen duidelijkheid: zijn we ambtenaar of niet?

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Enkele tientallen schoonmakers die werken voor de Rijksoverheid gaan donderdagmiddag demonstreren in de entreehal van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Ze willen weten of zij, zoals beloofd, binnenkort ambtenaar worden of niet.
De schoonmakers werken in de ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het kabinet kondigde begin dit jaar aan de schoonmakers van rijksoverheidspanden weer zelf in dienst te willen nemen. In februari tekende minister Lodewijk Asscher daarover een akkoord met vakbond FNV Schoonmaak. Alle schoonmakers zouden mogen kiezen of ze ambtenaar wilden worden of niet. Maar onlangs tekende de overheid een nieuw contract met een schoonmaakbedrijf voor 25 jaar.
FNV heeft donderdagmiddag een overleg met vertegenwoordigers van de overheid hierover. De schoonmakers begrijpen er niets meer van. 'Minister Asscher zegt tegen ons "Welkom, jullie horen er gewoon bij" en alle mensen hier in het pand feliciteerden ons toen het nieuws kwam', zegt Maikel Wiet, schoonmaker bij Buitenlandse zaken. 'Maar dan zegt de overheid opeens dat het niet doorgaat. Wie moeten we geloven?'