Nieuwe outfit voor ANWB Wegenwacht; fluorgeel en functioneel

Nieuw uniform voor Wegenwacht
Nieuw uniform voor Wegenwacht © ANWB
DEN HAAG - Fluorgeel en functioneel. Dat is het nieuwe uniform van de 900 mannen en vrouwen van de ANWB Wegenwacht. Vanaf maandag rijden ze rond in een tenue ontworpen door modeontwerper Bas van Wayenburg.
Het nieuwe uniform vervangt de helderblauwe werkkleding die in 1992 in gebruik werd genomen. Door het fluorgeel zijn de medewerkers nu dag en nacht goed te zien. Ook is gedacht aan draagcomfort en pasvorm.
'Wegenwachten knielen, rekken en strekken de hele dag en liggen vaak half onder een auto', vertelt de ontwerper. 'Dan moet een outfit lekker zitten en tegen een stootje kunnen. De nieuwe kleding onderscheidt zich bovendien door slimme details, zoals dijbeenzakken die iets naar voren zijn geplaatst.'

Veertien delen

De nieuwe outfit bestaat uit veertien delen, waaronder een parka, softshell, bodywarmer, polo, workerbroek, muts en cap. Er is onder meer 55.000 meter reflectiestrepen, 37.000 vierkante meter stof, 4.700 kilometer garen gebruikt om de 32.000 kledingstukken te maken.
Een aantal wegenwachten heeft de kleding tijdens het ontwerpproces getest. Daarvoor is zelfs een ochtend in de sneeuw geoefend in Snowworld in Zoetermeer.