Rijlessen in ruil voor seks binnenkort misschien verleden tijd

Sommige rijleraren hebben hele andere bedoelingen dan lesgeven
Sommige rijleraren hebben hele andere bedoelingen dan lesgeven © ANP
DEN HAAG - Brancheorganisatie BOVAG is in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om een einde te maken aan een opmerkelijk fenomeen: Rijlessen in ruil voor seks. Volgens een woordvoerder van BOVAG hebben ook brancheorganisaties uit de rijscholenwereld en het CBR het onderwerp inmiddels op de agenda staan en volgt er binnenkort overleg.
Anderhalve maand geleden dook het bericht overal op: Brancheorganisatie BOVAG wil dat er een einde komt aan rijleraren die les geven
. Op verschillende sites, zoals sexjobs.nl, proberen rijleraren vaak jonge vrouwen over te halen in natura te betalen voor het behalen van hun felbegeerde roze pasje.
Ondanks de oproep van de BOVAG staan er nog steeds veel van dergelijke advertenties op de website, ook van rijleraren uit onze regio. Eerder wees de organisatie vooral op de kwetsbare leeftijdscategorie van de meeste rijleskandidaten.'Sinds 2011 mag je vanaf 16 jaar rijles nemen en we maken ons zorgen over minderjarigen bij dergelijke instructeurs', zei woordvoerder Tom Huyskens vorige maand.

Vooral jonge vrouwen gezocht

Dat sommige rijleraren op zoek zijn naar jonge kandidates voor seks blijkt ook bij een bezoek aan sexjobs.nl. Zo schrijft een zekere 'Maarten' uit Den Haag dat hij zijn eigen rijschool heeft en gratis les wil geven tot het rijbewijs gehaald is, maar hij verwacht daar wel iets voor terug. 'Een leuke tijd samen waarbij we elkaar respecteren en kunnen laten genieten'. Hij is op zoek naar jonge vrouwen. 'Over het algemeen op zoek naar meiden tussen de 18 en 23!', schrijft hij.
Een andere aanbieder is wat minder subtiel. 'Pijpend je rijbewijs voor dames Den Haag', schrijft iemand die zich Jason noemt, en zegt uit Den Haag te komen. Andersom komt ook voor. Zo schrijft een zekere Rosa, ook al uit Den Haag, op zoek te zijn naar een sponsor voor haar theorie- en praktijkexamen. 'Circa 500 euro, wie wilt mij daar bij helpen?', schrijft ze.

Kamervragen

Over de kwestie zijn half november kamervragen gesteld door de Christenunie. De BOVAG heeft al contact gehad met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 'Maar daar wordt eerst de beantwoording van de kamervragen afgewachten', zegt een woordvoerder van BOVAG.
De brancheorganisatie pleit ervoor dat alle rijleraren een verklaring omtrent gedrag moeten hebben. 'Die zouden ze bijvoorbeeld moeten tonen bij de verplichte bijscholen, die is om de vijf jaar. En zo lang is zo'n verklaring ook geldig', aldus woordvoerder Tom Huyskens.