Koningin Julianaplein voor Den Haag Centraal krijgt een grote L

Partij voor de Dieren had een eigen idee uitgewerkt (Illustratie Kevin Veenhuizen)
Illustratie: Partij voor de Dieren (Kevin Veenhuizen)
DEN HAAG - De bouw van een groot L-vormig gebouw op het Koningin Julianaplein in Den Haag gaat definitief door. De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de plannen daarvoor van wethouder Boudewijn Revis (VVD).
'Daarmee wordt dit een leefbaar en prachtig plein,'  aldus de wethouder zelf. Het verrijzen van een groot gebouw op het plein voor het Centraal Station kent een lange geschiedenis. Verschillende letters zijn al de revue gepasseerd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een gebouw van Rem Koolhaas in de vorm van een M zou komen. Dat plan ging niet door, onder meer vanwege de vastgoedcrisis.

Vorig jaar maakte Revis bekend dat er nu een gebouw in de vorm van een U zou komen. Dat leidde tot veel weerstand in de gemeenteraad en bij bedrijven en omwonenden. Het college paste het voorstel daarop aan. Aan de kant van New Babylon komt nu geen bebouwing meer. Daar staat wel tegenover dat het nu aan de kant van de Rijnstraat hoger mag worden: maximaal negentig meter.

Bewoners hebben nog bezwaren

Dat nam niet alle bezwaren bij bewoners weg, maar wel in de politiek, bleek al ruim een week geleden. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag werd er dan ook nog maar kort over gesproken. Voorstellen van de Partij voor de Dieren en de SP om de discussie weer helemaal open te breken, konden niet rekenen op veel steun.
En dat er nu ook weer omwonenden kwamen inspreken om te zeggen dat zij niets in het plan zien, veranderde niets aan de ruimte steun die er nu in de politiek is. Revis: 'Bij zo'n groot plan heb je altijd verschillende meningen. Ik ga ook niet zeggen dat iedereen het prachtig vindt.' De wethouder zelf is wel enthousiast. 'Dit wordt een prachtige plek om te wonen.'

'De stad verrassen'

De wethouder zegt echter ook dat het gebouw niet per se de vorm van een L hoeft te krijgen. Het gebied waarbinnen moet worden gebouwd, heeft die vorm. Maar het mogen bijvoorbeeld ook een paar losse torens of een combinatie van hogere en lagere bouw binnen dat gebied worden. Revis: 'De belangrijkste opdracht is: Maak een mooi plein. Daarbinnen krijgt een architect voor ruimte om iets heel moois te ontwerpen. We gaan de stad nog verrassen.'