Verslagenheid groot in Voorhout na dodelijk treinongeval: 'Het hadden mijn zonen kunnen zijn'

VOORHOUT - Bij voedingsbedrijf Menken in Sassenheim hing vrijdag de vlag halfstok en werd een minuut stilte gehouden. De twee Polen die donderdagmiddag om het leven kwamen bij een ongeluk op een spoorwegovergang in het centrum van Voorhout werkten bij het bedrijf. Ze waren 22 en 23 jaar.
De twee mannen waren donderdagmiddag op weg naar huis van hun werk bij Menken toen het ongeluk gebeurde. Aangekomen bij de spoorweg in het centrum werden ze waarschijnlijk verblind door de zon en zagen ze de rode, knipperende lichten niet. Pas toen ze vlak voor de spoorbomen waren, kregen ze door dat er iets goed mis was.
Ze remden heel hard en kregen de spoorboom op de auto. Wat er daarna gebeurde, is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk hebben ze op het laatste moment gas gegeven in een poging nog voor de trein langs te komen. Maar in plaats daarvan greep de trein de auto en kwamen beide mannen om het leven.

'We zagen het gebeuren'

Medewerksters van een reisbureau zagen het ongeluk gebeuren. 'We waren al voor het raam gaan staan omdat we de auto hard hoorden remmen. En toen zagen we dat de auto door die trein werd gegrepen omdat hij ineens naar voren reed', zegt een van de medewerksters.
'Het was een heftige middag voor ons want we hebben veel ooggetuigen en de vriendin van één van die Poolse jongens hier opgevangen. Die was natuurlijk helemaal buiten zinnen van verdriet.'

'Het hadden mijn zonen kunnen zijn'

Ook bij uitzendbureau Flexible Human Services, waar de twee Polen voor werkten, is de verslagenheid groot. Directeur Nico Geerlings kende de twee niet heel goed. 'Toch was het een enorme klap', zegt hij. 'Het hadden mijn zonen kunnen zijn. Het waren hele gemotiveerde werkers.'