Stormschade in regio valt mee: vandaag veel regen en harde wind

© Frank van Deutekom
DEN HAAG - De zuidwesterstorm die zondag over Nederland raasde, heeft op diverse plaatsen tot overlast geleid. Het ging hierbij vooral om omgewaaide bomen, takken en dakpannen die op auto's vielen. Op de Troelstrakade in Den Haag brak een woonboot los van de kade. Er viel ook veel regen.
Het KNMI had voor Noord-Holland en de noordelijke provincies gewaarschuwd voor extreem weer. Op het hoogtepunt werden zondagavond windsnelheden gemeten van 100 tot 120 kilometer per uur. Later nam de wind in kracht af. 'In alle kustprovincies, met uitzondering van Zeeland, komen nog zware windstoten voor tot 90 kilometer per uur', meldde het instituut in de nacht van zondag op maandag.
De brandweer rukte op veel plaatsen uit voor wateroverlast en stormschade. De A20 bij Rotterdam moest zondagavond worden afgesloten, omdat er door de zware regenval veel water op de weg lag. Rijkswaterstaat liet omstreeks middernacht weten dat de snelweg in beide richtingen weer open was.

Water op de weg

Rijkswaterstaat waarschuwde verder voor verhoogde waterstanden langs de kust en op het IJsselmeer. Het hoogste waterpeil werd aan het begin van de nacht verwacht bij Delfzijl, maar dat viel lager uit dan verwacht. Volgens het waterschap Noorderzijlvest kwam de waterstand door de afnemende storm niet uit op de verwachte vier meter boven NAP, maar een meter lager.
Op Schiphol moesten reizigers zondagavond rekening houden met vertragingen van 15 minuten tot een uur. Een viertal vluchten moest worden geannuleerd, zei een woordvoerster. Vandaag kunnen er ook nog zware windstoten voorkomen met snelheden tot 100 km/uur. ook wordt er flink wat regen verwacht.