20-jarige Iris uit Leiden schrijft boek over scheiden

© ANP
LEIDEN - Wat voor invloed heeft het op een kind als zijn of haar ouders scheiden? En welke impact heeft het zo'n twintig jaar later? De 20-jarige studente Iris Gündel uit Leiden besloot dat uit te zoeken. Wat ze ontdekte bundelde ze in het boek 'Schei eens uit', dat maandag gelanceerd wordt.
'Ik was zelf acht jaar toen mijn ouders uitelkaar gingen', vertelt Gündel. Voor haar boek praatte ze met verschillende ervaringsdeskundigen die ook een scheiding hebben meegemaakt en hier nog steeds last van hebben.
'Ik was benieuwd naar de verhalen van de volwassenen. Veel pijn komt jaren later nog naar voren.' Volgens de Leidse is ieder verhaal persoonlijk maar in de kern altijd hetzelfde: 'De kinderen kampen altijd met loyaliteitsgevoel naar de ouders toe. Ook zien ze het gezin als een fundering en na een scheiding valt die weg.'

Duurzame relaties


Gündel stelt in haar boek de vraag of de duurzame relatie op de tocht staat. 'De samenleving verandert, we zijn individualistisch geworden.' Ze stelt dat er anders met relaties moet worden omgegaan. Er moet beter gecommuniceerd worden, vindt ze.
'Welke verwachtingen heb je als je een relatie met iemand aangaat? Wat verwacht de ander? Welke verantwoordelijkheden ga je aan? Daarmee kan veel leed worden voorkomen als het toch uitdraait op een scheiding.'