Leids Instituut maakt top tien bekend voor de 'Weg met dat woord!'-verkiezing

© Archief
LEIDEN - 'Me' (in plaats van mijn), 'dagdagelijks' (iedere dag voorkomend) en 'selfie' zijn drie van de tien woorden die volgens Nederlandse taalgebruikers mogen verdwijnen. Dat blijkt uit de 5.000 inzendingen voor de ‘Weg met dat woord!’-verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) uit Leiden.
Naast het bovengenoemde drietal kunnen alle Nederlanders en Vlamingen tot en met maandag 7 december de woorden 'papadag', 'diervriendelijk vlees', 'plezierjacht' (jagen ter vermaak), 'chillen', 'mensenmens', 'participatiesamenleving' en 'zeg maar' wegstemmen. De verliezer wordt dinsdag 8 december bekendgemaakt.
Deze tien woorden vormen volgens de inzenders een grote bron van ergernis onder taalpuristen. Zo meldt één van de inzenders aan INL: 'Ik ga even naar me tante toe. Niet doen'. En reageert iemand op het woord 'mensenmens': 'Wie is dat nou niet?'

Oudjes en kids

Vorig jaar vonden de meeste stemmers het woord 'oudjes' overbodig. Ze vonden het denigrerend en negatief. Als het aan de deelnemers van de verkiezing ligt, spreken we voortaan alleen nog maar van ouderen of senioren.
Het jaar daarvoor werd 'kids' weggestemd: overbodig en nutteloos hip. De Nederlanders en Vlamingen geven de voorkeur aan kinderen.