Minister Bussemaker over rapport ROC Leiden: 'Goed onderwijs is men geheel uit oog het verloren'

© Archief
LEIDEN - Dat bestuurders van ROC Leiden bij de nieuwbouw van twee megalomane schoolgebouwen te veel hun oren hebben laten hangen naar externe adviseurs is 'pijnlijk'. Dat zegt minister Bussemaker (PvdA) tegen Omroep West.
Op de rol van de adviseurs had eerder zicht moeten zijn, ook door de raad van toezicht, vindt Bussemaker. Dinsdag oordeelde een onderzoekscommissie onder leiding van Pauline Meurs dat voormalige bestuurders van ROC Leiden 'onverantwoord en verwijtbaar' hebben gehandeld bij de nieuwbouw van twee panden bij de stations Leiden Centraal en Lammenschans. De dure gebouwen leidden bijna tot
Volgens de onderzoekers liep de raad van toezicht bij de totstandkoming van de schoolpanden achter de feiten aan. Bussemaker wil dat de huidige toezichthouders van het Leidse regionale opleidingscentrum (roc) onderzoek doen naar 'mogelijk persoonlijk verwijtbaar handelen door voormalige bestuurders'. De raad van toezicht heeft daar nog geen besluit over genomen.

'Adviseurs niet kritisch en onafhankelijk genoeg'

Het college van bestuur in de periode 2001 - 2011, onder leiding van Jacques van Gaal, liet zich bijstaan door verschillende externe adviesbureaus. Omroep West berichtte maandag over de dubbelrol van adviseurs. De commissie-Meurs oordeelt hard over de externe adviesbureaus, die zich vooral lieten leiden door de 'doelstellingen van de bestuurder'. De adviseurs beschikten over een 'onvoldoende kritische en onafhankelijke opstelling'.
Dat valt mede te verklaren door de provisie die zij kregen bij de financiering van de nieuwbouw. Afhankelijk van de gekozen variant kregen de bureaus Ilfa en Fakton een provisie van 0,7 of 0,4 procent over de waarde van de overeenkomst, zo staat in het rapport 'Ontspoorde ambitie' van de commissie-Meurs.

Miljoenen gedeclareerd

De variant met het hoogste percentage - en dus het grootste belang voor de adviseurs - had indertijd 'de voorkeur', zo stellen de onderzoekers vast. De provisie die de adviseurs kregen bij de bouw van de twee panden heeft hun 'kritisch vermogen in de advisering' van het college van bestuur 'waarschijnlijk niet versterkt', schrijven de onderzoekers.
Omroep West berichtte maandag dat alleen al het bureau Ilfa in een periode 9 jaar voor ruim een miljoen euro declareerde bij ROC Leiden. Ilfa werkte bovendien gelijktijdig voor de belegger Green Real Estate, dat de schoolgebouwen bij Leiden Centraal en Lammenschans kocht.

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Voor het binnenhalen van Green als koper van het schoolgebouw naast station Lammenschans declareerde het bureau in 2007 bijna een ton bij ROC Leiden, en een klein jaar later nog eens ruim 142.000 euro, ‘volgens afspraak uit 2007’. Eind 2009 kreeg Ilfa nog een succesfee van 150.000 euro - voor de deal rond het schoolgebouw bij Leiden Centraal.
In het rapport van de commissie-Meurs staat dat Ilfa van Green 50.000 euro heeft ontvangen voor de 'ondersteuning' bij de overeenkomst rond het pand bij Leiden Centraal. Ofwel: Ilfa kreeg zowel van ROC Leiden als van Green betaald voor de deal rond het schoolgebouw.
Minister Bussemaker: 'Goede huisvesting is belangrijk voor studenten. Maar het moet allereerst gaan om goed onderwijs en dat is men hier geheel uit het oog verloren. Dit mag nooit meer gebeuren.'