Na april geen nieuwe vluchtelingen in Alphen aan den Rijn

© Robbert van Cleef
ALPHEN AAN DEN RIJN - De maximaal 1140 vluchtelingen die momenteel worden opgevangen in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, moeten in april definitief vertrekken. In hun plaats komt er geen nieuwe groep. Ook worden er in de gemeente daarna geen nieuwe vluchtelingen meer opgevangen. Dat zegt burgemeester van Alphen Liesbeth Spies tegen mediapartner Studio Alphen.
'Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) stelde aanvankelijk voor de gevangenis voor maximaal vier maanden als noodlocatie te gebruiken. Dat vonden wij toen erg ongeloofwaardig', zegt Spies. 'We hebben uiteindelijk zes maanden afgesproken, maar dan ook echt maximaal zes maanden.'
Het COA maakte half oktober bekend dat de gevangenis voor zes maanden dicht ging en tijdelijk een opvanglocatie werd voor vluchtelingen. De 400 gevangen in de Geniepoort, zoals de gevangenis wordt genoemd, werden naar andere gevangenissen in Nederland gebracht. De mensen die in de penitentiaire inrichting op dat moment werkzaam waren, blijven dat tijdens de opvang van de vluchtelingen.

Noodopvangplekken

Vorige week maakten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en het kabinet afspraken dat er in de veiligheidsregio Hollands Midden voor eind 2015 500 extra noodopvangplekken komen. Alphen valt onder deze veiligheidsregio. Spies heeft met commissaris van de Koning Jaap Smit afgesproken dat de gemeente wordt ontzien en dat andere plaatsen in de veiligheidsregio de opvang voor hun rekening nemen.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen