Syrische terrorismeverdachte opgepakt in Den Haag

© ANP
DEN HAAG - De politie heeft maandag een 18-jarige Syriër aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Dat gebeurde in Den Haag. Hij wordt sinds zijn arrestatie verhoord, meldde het Landelijk Parket donderdag.
De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam. Hij zou zich daar tegenover vluchtelingen hebben uitgegeven als strijder van al-Qaeda en IS. Volgens een woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat de man in Nederland concreet iets van plan zou zijn.
De man zou in oktober in Nederland zijn aangekomen en asiel hebben aangevraagd. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag de voorlopige hechtenis van de man met twee weken verlengd. Een woordvoerder van het Landelijk Parket kon verder geen informatie geven, bijvoorbeeld over waar de verdachte precies is gearresteerd, of wat hij in Den Haag deed.
Politiek Den Haag reageert geschrokken. De Tweede Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Attje Kuiken (PvdA) willen van het kabinet weten hoe het met de screening van asielzoekers is gesteld. PVV-leider Geert Wilders vindt dat premier Mark Rutte (VVD) medeverantwoordelijk is, mocht er een aanslag in Nederland plaatsvinden, 'omdat hij ze allemaal binnenlaat'.