Inwoners Leidschendam-Voorburg stemmen tegen komst asielzoekerscentrum

© ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Als het aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg ligt, komt er geen asielzoekers (azc) naar hun gemeente. Dat is de uitslag van een door ondernemers georganiseerd burgerreferendum. Ruim 97 procent van de inwoners sprak zich uit tegen de komst van een azc.
Volgens woorvoerder Bart Bakker hebben 4629 mensen hun stem uitgebracht, 4511 van hen hebben aangegeven tegen de komst van een azc te zijn. Daarnaast hebben ruim 3000 mensen een stemverklaring gegeven, waarin ze hun keuze toelichten. 'De inwoners hebben een duidelijk signaal afgegeven', zegt Bakker op Radio West.
'Mensen waren echt boos over het beleid van de wethouder. Vooral de slechte communicatie vanuit de gemeente en de veiligheid komen uit de stemverklaringen sterk naar voren', vertelt Bakker.

Terrein Schakenbosch

De initiatiefnemers van het referendum bieden de uitslag aan aan het college van burgemeester en wethouders en de commissie. Ze vinden dat de gemeente te weinig inspraak toestond tijdens informatieavonden en zijn daarom het referendum gestart.
Het azc komt mogelijk op het terrein van Schakenbosch in Leidschendam. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil hier 800 vluchtelingen onderbrengen in twee gebouwen van de voormalige psychiatrische instelling.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen